- Nažalost, današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni komesara policije tog kantona pokazuje da vlasti nisu spremne da poštuju osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države - navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Kako se nadalje navodi, zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda.

U zajedničkoj izjavi se ističe kako su odgovornost i transparentnost sastavni dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu.

Istovremeno, navodi se kako "kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam".

Američka ambasada i OHR smatraju kako se ne može reći da je današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena u interesu javnosti.

- Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje, a javna sigurnost i sigurnost građana treba da budu važnije od političkih interesa - navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade SAD-a i OHR-a.