- Sjedinjene Države i Zapad ne predstavljaju prijetnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost.

Te prijetnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, bogateći se umjesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum, te dajući destabilizirajuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti Republike Srpske - naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodaju kako su "Sjedinjene Američke Države bile i jesu prijatelj i partner svim građanima Bosne i Hercegovine".

- Naša politika ovdje je jasna i direktna i takva je već 28 godina: Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, kao i njenu integraciju u euro-atlantske institucije - naveli su.

Dodik je jučer nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom naveo da "Ambasada SAD-a nije ta koja može, niti će određivati šta je interes Republike Srpske".

- Njihov rat protiv Rusije nije i neće biti rat Republike Srpske. Put kojim žele da ide Republika Srpska odredili su birači, koji su podržali SNSD, i ne znam šta američka ambasada ima s tim - naveo je Dodik.