open-navfaktor-logo
search
Nakon 20 godina
Američka vojska se u potpunosti povukla iz Afganistana
Povlačenje američkih snaga iz Afganistana je završeno, potvrdio je komandant Centralne komande Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) general Kenneth McKenzie.
30.08.2021. u 23:10
get url
text

General Mckenzie pojavio se pred kamerama s glasnogovornikom američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) Johnom Kirbyjem kako bi najavio završetak povlačenja nakon 20-godišnjeg prisustva u Afganistanu.

Američke trupe izvršile su invaziju na Afganistan nedugo nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

- Na kraju vojne misije evakuacije američkih građana i ugroženih Afganistanaca, ovdje sam da saopćim završetak našeg povlačenja iz Afganistana. Posljednji avion C-17 poletio je 30. augusta u 15:29 sati (po sjevernoameričkom istočnom vremenu) sa Međunarodnog aerodroma 'Hamid Karzai' u Kabulu, a posljednji avioni s posadom u zemlji trenutno se povlače iz zračnog prostora iznad Afganistana - rekao je Mckenzie.

Diljem Kabula odjekuju pucnjevi, jer talibani navodno slave kraj američke okupacije Afganistana, javlja BBC-ova novinarka Lyse Doucet.

Američka administracija se 29. februara ove godine obavezala povući sve svoje trupe iz Afganistana do 1. maja 2021., u sklopu sporazuma s talibanima u Dohi, glavnom gradu Katara.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden, koji je preuzeo dužnost 20. januara 2021., najavio je da povlačenje neće stići do pomenutog roka, a zatim najavio da će biti završeno do godišnjice napada 11. septembra.

Zauzevši glavni grad Kabul, talibani su preuzeli kontrolu nad gradom bez sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju 15. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.