open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Američki kongresmeni pisali Blinkenu, traže jači angažman SAD-a i u BiH
Američki kongresmeni, njih 19, uputili su pismo američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u kojem traže jači angažman SAD-a na Balkanu.
04.03.2022. u 22:25
get url
text

U pismu su naveli da je potrebno da administracija Joea Bidena, predsjednika SAD-a, pojača diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu i udvostruči napore i promovira integraciju Zapadnog Balkana u zapadnu Evropu. 

Istrakli su da je, nakon neisprovocirane i nezakonite invazije Rusije na Ukrajinu, važnije neko ikad da SAD produbi svoj angažman u regionu. 

Naveli su, između ostalog, da Rusija i Kina širom Zapadnog Balkana promoviraju autokratski i antidemokratski narativ. TAko su, dodaje se u pismu, UN-ov komesar za ljudska prava i OSCE iskazali zabrinutost da akcija i retorike koji preovladavaju u Srbiji i BiH, a koja glorificira ratne zločince, mogu podstaći obnovu nasilja. Napisali su i da prijetnja "lidera bosanskih Srba Milorada Dodika" o povlačenju iz institucija Bosne i Hercegovine predstavlja veliku prijetnju Dejtonskom sporazumu i održivosti BiH kao države. 

Vjeruju da se SAD trebaju fokusirati na povećanje investicija i reginalnu integraciju, promovirati dijalog Kosova i Srbije, ali je, mada su SAD uvele sankcije zbog destabilizirajućih poteza Milorada Dodika, potrebno da se međunarodna zajednica, prvenstveno SAD, jače potrude da nađu rješenje koje poštuje Dejtonski sporazum i uklapa se u političke, ekonomske i društvene interese građana Bosne i Hercegovine.

- Dok svijet gleda kako se odvija ruska nezakonita invazija na Ukrajinu, važnije je nego ikada da SAD prodube svoj angažman na Balkanu. Danas sam predvodila pismo sa svojim kolegama, pozivajući State Department da pokažemo našu spremnost da podržimo demokratske vrijednosti u inostranstvu - objavila je članica Kongresa Dina Titus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.