- Sa žaljenjem svjedočimo da nisu poduzete nikakve mjere kao rezultat ovih podlih i gnusnih djela protiv Turske i našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Stoga je u ovom trenutku posjeta švedskog ministra odbrane Jonsona Turskoj 27. januara postala besmislena. Zato smo otkazali posjetu - rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar novinarima u petak nakon sastanka Ukrajinske kontakt grupe za odbranu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Ova odluka, koju je objavio Akar, uslijedila je nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), dobio dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je zabrinut da demonstracije predstavljaju rizik da Turska još više blokira ratifikaciju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO. Međutim, dodao je da bi bilo "veoma neprikladno" da traži da se nekoj osobi ne dozvoli da izvede protest.

Akar je na marginama sastanka u Njemačkoj svoje reakcije po ovom pitanju prenio i Jonsonu, dodajući da je neprihvatljivo šutjeti u ovim okolnostima.

- Bilo je potrebno poduzeti mjere predostrožnosti - rekao je Akar.

Akar je također izrazio podršku Turske politici otvorenih vrata NATO-a.

- Ipak, sve što želimo je ispunjenje obaveza iz memoranduma. Očekujemo da Švedska i Finska urade svoj dio posla, svoj domaći zadatak - rekao je.

Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u petak u Ministarstvo vanjskih poslova Turske nakon što je dozvoljeno spaljivanje Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ambasador Švedske pozvan je u Ministarstvo nakon saznanja da je dozvoljeno da danas bude održan čin spaljivanja Kur'ana u blizini ambasade Turske u švedskoj prijestolnici.

Podsjećajući Herrstroma da su krugovi povezani s terorističkom organizacijom PKK najavili demonstracije u centru Štokholma, iz turskog Ministarstva su kazali da dopuštanje terorističkim organizacijama i njihovim pristalicama da vrše propagandne aktivnosti predstavlja jasno kršenje trilateralnog memoranduma.

Švedska i Finska zvanično su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turska je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turska, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.