Propust u FaceTimeu

Apple spremio nagradu za dječaka koji je otkrio grešku u sistemu

Objavljeno: 08.02.2019. u 13:51

Apple je napokon objavio "zakrpu" za sigurnosni propust u aplikaciji FaceTime koja je omogućavala prisluškivanje drugih vlasnika iPhonea

Mladi Grant Thompson trebao bi dobiti javnosti nepoznat iznos kao naknadu za otkriće, a "jabučari" će uložiti i u njegovo obrazovanje.

Apple je napokon objavio "zakrpu" za sigurnosni propust u aplikaciji FaceTime koja je omogućavala prisluškivanje drugih vlasnika iPhonea.

No, pravi heroj ove priče je 14-godišnji dječak koji je otkrio kako propust postoji i čija je mama upotrijebila svaki zamislivi način kako bi "jabučare" upozorila na sigurnosni problem. U Appleu su, čini se, također toga svjesni.

Kako pišu mediji, u toj kompaniji planiraju nagraditi Granta Thompsona iznosom koji nije objavljen, kao i uložiti u njegovo obrazovanje. Ujedno su proveli i "temeljitu sigurnosnu provjeru servisa FaceTime", koja je pokazala kako problema ima i sa funkcijom Live Photos. Taj je propust navodno "zakrpljen" sa izdanjem operativnog sistema iOS 12.1.4.

Thompson je propust u FaceTimeu uočio nakon što je shvatio kako može natjerati prijateljev iPhone da odgovori na poziv tako što bi nazvao nekog u FaceTimeu i potom potegnuo prstom po zaslonu te pokušao nazvati nekog drugog prije no što bi se osoba koju je prvu zvao javila. Stupio bi u vezu s prvom osobom iako nije odgovorila na poziv.

Majci Thompsona trebalo je više od sedam dana prije no što je uspjela dobiti nekog u Appleu da obrati pažnju na njena upozorenja, što otvara pitanje kako ljudi koji nisu stručnjaci mogu javiti Appleu kako imaju ozbiljan sigurnosni problem. U Appleu navodno pripremaju promjene u sistemu kako bi im to olakšali.

U međuvremenu su stigle prve tužbe zbog prisluškivanja, a u Tech Crunchu su otkrili kako neke aplikacije za iOS bilježe aktivnosti korisnika pomoću alata za analitiku, što Apple strogo brani.

Bilo kako bilo, nadogradite svoje Applove uređaje na novo izdanje iOS-a, piše Gizmodo.

Izvor:   Tportal.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije