open-navfaktor-logo
search
Oblaci dima
Armenske snage pale zgrade tokom povlačenja iz Agdama
Armenska vojska se povlači iz regije Agdam u Nagorno-Karabahu i pali objekte koje ostavlja iza sebe.
17.11.2020. u 19:46
get url
text

Na snimcima napravljenim sa azerbejdžanskih frontova se vide gusti oblaci dima iznad Agdama u kojem nema civila, a danas ga shodno mirovnom sporazumu napuštaju i armenske snage.

Armenske snage prije samo povlačenja pale zgrade, kasarne, policijske stanice i kontrolne punktove.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su prije sedam dana postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.