Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Pozivamo sve stranke koje Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu da iskoriste historijsku priliku i izaberu gradonačelnika koji je osvojio daleko najviše glasova na gradskoj izbornoj jedinici iz spektra probosanskohercegovačkih političkih subjekata.

Dr. Zlatko Guzin je istinski profesionalac, menadžer, Mostarac i patriota, ratni ljekar koji je uvijek bio na usluzi svojim građanima.

Istine radi, dužni smo naglasiti nekoliko činjenica:

- Dr. Zlatko Guzin je prihvatio kandidaturu najšire koalicije pet političkih stranaka i kao takav je još prije predizborne kampanje javno predstavljen kao nosilac liste na gradskoj izbornoj jedinici i kandidat za gradonačelnika.

- Dr. Zlatko Guzin osvojio je procentualno najviše glasova unutar vlastite liste, čak više od 80 posto glasova, te ukupno više od 13 hiljada pojedinačnih glasova, što mu daje ogroman legitimitet.

- S druge strane, gospođa Irma Baralija, protiv koje nemamo ništa lično, je kao kandidatkinja za gradonačelnika potvrđena tek par dana pred konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća, a osvojila je 5 glasova u 1. krugu, što znači da nije dobila podršku ni vlastitih koalicionih partnera u Gradu Mostaru.

- Prilikom pregovora o uspostavi vlasti gospođa Baralija je sama rekla da iako želi biti gradonačelnica, odnosno šef izvršne vlasti, ne želi da njena stranka čini dio vlasti, što je nonsens.

- Koalicija za Mostar je u više navrata javno istakla da će, ukoliko gospođa Baralija prođe u 2. krug, dobiti podršku vijećnika Koalicije za Mostar, dok BH Blok nije bio spreman isto ponuditi kandidatu dr. Guzinu, za šta nisu naveli niti jedan jedini argument.

Pitamo se: Ko se i zbog čega boji javnog glasanja i izražavanja vlastitog stava, ko je i zbog čega pisao OHR-u i Visokom predstavniku i ko je to spreman baciti u Neretvu sav uloženi trud i izdati Mostar.

Za kraj, pozivamo sve vijećnike i Koalicije za Mostar, ali i drugih političkih subjekata da rade u interesu građana, a pogotovo mladih, koji čekaju da Gradsko vijeće počne sistemski rješavati nagomilane probleme.