open-navfaktor-logo
search
Rijetko otkriće
Astronomi ga uočili: Novootkriveni objekat mogao bi biti džinovski međuzvjezdani mjesec
Astronomi su možda pronašli mjesec koji je potpuno drugačiji od bilo čega u našem Sunčevom sistemu.
13.01.2022. u 22:31
get url
text

To je tek drugi otkriveni svemirski objekat koji bi mogao biti egzomjesec ili mjesec izvan našeg Sunčevog sistema. Džinovski mjesec pronađen je kako kruži oko planete veličine Jupitera pod nazivom Kepler 1708b, koja se nalazi 5.500 svjetlosnih godina od Zemlje.

Studija sa detaljima o ovim nalazima objavljena je u četvrtak u časopisu Nature Astronomy.

Novootkriveno nebesko tijelo je 2,6 puta veće od Zemlje. Ne postoji analog za tako veliki mesec u našem sistemu. Za referencu, naš vlastiti mjesec je 3,7 puta manji od Zemlje, piše CNN.

Ovo je drugi put da su David Kipping, docent astronomije i vođa Cool Worlds Lab na Univerzitetu Kolumbija, i njegov tim pronašli kandidata za egzomjesec. Oni su otkrili prvi, mjesec veličine Neptuna koji kruži oko džinovske egzoplanete nazvane Kepler-1625b, 2018. godine.

- Astronomi su do sada pronašli više od 10.000 kandidata za egzoplanete, ali egzomjeseci su daleko izazovniji - rekao je Kipping u izjavi.

Razumijevanje više o mjesecima, kao što su način na koji se formiraju, mogu li podržavati život i imaju li ulogu u potencijalnoj nastanjivosti planeta, moglo bi dovesti do boljeg razumijevanja kako se planetarni sistemi formiraju i razvijaju.

Kipping i njegov tim još uvijek rade na potvrđivanju da je prvi kandidat kojeg su pronašli zapravo egzomjesec.

Da bi pronašli ovaj drugi potencijalni mjesec, Kipping i njegov tim koristili su podatke iz NASA-ine penzionisane misije Kepler za lov na planete kako bi istražili neke od najhladnijih egzoplaneta koje je teleskop pronašao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.