open-navfaktor-logo
search
Mjere zaštite
Austrijska ministrica Alma Zadić porijeklom iz BiH dobila policijsku zaštitu zbog prijetnji
Zadić iz stranke Zeleni izložena je napadima desničarskih populista u Austriji kojima smeta njeno porijeklo, koji je čak povezuju s "islamistima"
09.01.2020. u 08:09
get url
text
Alma Zadić

Austrijska služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, nakon što se pojavili izlivi mržnje na internetu protiv nove austrijske ministrice pravosuđa Alme Zadić, upozorila na mogućnost planiranog napada. Odmah je rasporedila nekoliko službenika specijalne jedinice Kobra da je štite i da joj budu konstantno na raspolaganju, javlja Kronen Zeitung.

Zadić iz stranke Zeleni izložena je napadima desničarskih populista u Austriji kojima smeta njeno porijeklo, koji je čak povezuju s "islamistima". Zbog toga je ministar unutrašnjih poslova Austrije naložio da se ministrici Zadić osigura policijska zaštita, prenosi Fonet.

List navodi da je taj zadatak riskantniji kada su u pitanju stranka Zeleni jer njihovi ministri uglavnom idu na posao biciklom, što komplikuje situaciju.

I dalje se vodi rasprava oko toga kome će, osim ministrice Zadić, još biti dodijeljena zaštita jedinice Kobra.

Slobodarska stranka je najaktivnija u kampanji protiv ministrice bh. korijena. Slobodarskoj stranci, koja je bila u vlasti Austrije dok njihov lider Heinz-Christian Strache nije postao akter velike afere, pridružio se hipsterski desničarski pokret Identitarci. Njima smeta identitet Alme Zadić, u napadima je čak povezuju s "islamistima".

Brojni političari su izrazili solidarnost s Almom Zadić. 

Za rasizam zbog odnosa prema Zadić, prošle godine je optužen Johanes Radler iz Narodne partije Austrije, kada je njen govor prekinuo riječima: "Nije ovo Bosna!"

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u četvrtak je izrazio punu podršku Zadić u njenom suočavanju s govorom mržnje putem interneta zbog njenih bosanskih korijena. Kurz je u četvrtak napisao na Twitteru da je „online govor mržnje gnusni fenomen našeg vremena. Za takvu vrstu ponašanja ovdje nema mjesta!“

Dodao je da će vlada „djelovati rezolutno protiv govora mržnje na netu“, bez obzira na izvor takvih poruka, i dodao je: „Alma Zadić i svi ostali koji su pogođeni time imaju moju punu podršku“.

Ministrica za integracije Susanne Raab izjavila je da „mržnji na netu, a posebno mržnji prema ženama dobro ukorijenjenoj u Austriji zbog njihovog rada na harmoničnom zajedničkom životu nema mjesta“, javila je austrijska novinska agencija APA, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.