open-navfaktor-logo
search
Nije bilo povrijeđenih
Bačena bomba na kuću optuženog u predmetu "Tower" Elvedina Mahmutovića
Sinoć u 22.47 sati Druga PU je obaviještena da su u dvorištu kuće vlasništvo E. M. iz Sarajeva, ulica Slatina, općina Centar Sarajevo, nepoznate osobe aktivirale eksplozivnu napravu, ručnu bombu.
20.10.2020. u 10:08
get url
text

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na objektu nastupila materijalna šteta. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Radi se o napadu na porodičnu kuću Elvedina Mahmutovića, direktora firme Smart Invest, koji je optužen u predmetu "Tower".  

VEZANI TEKST - Optužen u predmetu "Tower": Elvedin Mahmutović ponovo uhapšen

Firma Smart Invest povodom ovog događaja oglasila se saopćenjem. 

- Smart Invest d.o.o. obavještava javnost da se sinoć u Sarajevu dogodio pokušaj ubistva Elvedina Mahmutovića i šest članove njegove porodice. Dva lica lica dovezla su se na motoru i bacila bombu na kuću Mahmutovića. Napadač je pogodio prozor dječije sobe na drugom spratu u trenutku kada je petoro djece radilo školsku zadaću u sobi, prilikom čega se pukim slučajem bomba odbila od poluotvorenog prozora i eksplodirala u dvorištu kuće. Policija je pregledala snimke nadzornih kamera koje su sve snimile i uzela izjave očevidaca.

Smart Invest također obavještava javnost da je do ovog trenutka trpio neviđene pritiske zbog projekta "Sarajevo Tower", koji su uključivali opstrukcije u gradnji, prevaru partnera na projektu, podnošenje lažnih krivičnih prijava protiv direktora Smart Investa, te nelegalno i neopravdano pritvaranje direktora Smart Investa u dva navrata. Ali sinoćnji događaj i bombaški napad na dječiju sobu je pokazatelj da naručioci i organizatori poslovnog kriminala ne prezaju da upotrijebe i najbrutalnija sredstva - poručeno je iz firme Smart Invest. 

VEZANI TEKST - Reketirali podizvođače radova: Zatražen pritvor za Mahmutovića i Halilagića

U saopćenju ove firme navedeno je da Mahmutović, a što je i izjavio policiji, sumnja na dvije osobe kao potencijalne naručioce ovog djela. 

Podsjećanja radi, Mahmutović je, zajedno sa Sedinom Halilagićem, optužen da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta "Sarajevo Tower", od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uvjetujući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Dio, prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka oštećeni je predao optuženima, koji su prilikom preuzimanja i uhapšeni.



 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.