Bećirović je istakao da je nakon sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Miloradu Dodiku nužno i da se EU priključi sankcijama. On je naglasio da EU ne smije potcijeniti destruktivnu politiku predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

Bećirović je rekao da je nakon usvajanja antiustavnog i antidejtonskog zaključka u Narodnoj skupštini RS-a potrebno odlučno i preventivno djelovati da bi se spriječilo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjetio je kako jučerašnje usvajanje zaključka Narodne skupštine RS-a, u kojem se pozivaju sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke na mjesto sudije Ustavnog suda BiH, predstavlja opasni pokušaj kopiranja antiustavnih metoda koje su 1992. godine primijenjene.

Bećirović je poručio da ne smije više biti popuštanja antidejtonskoj politici Milorada Dodika. Zbog Dodikove opasne antidejtonske politike u našoj zemlji, Bećirović je istakao da je hitno potrebno povećati broj vojnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sagovornici su se složili da EUFOR ima važnu ulogu kao garant stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, saopćilo je Predsjedništvo BiH.