open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Biciklisti iz 10 država stigli u Novi Grad, nakon odmora nastavljaju put prema Srebrenici
Kroz ovakve aktivnosti i druženja priča o Srebrenici se prenosi i čuva, što je važno za sve buduće naše generacije”, rekao je Efendić
09.07.2019. u 22:39
get url
text

U sklopu petnaestog biciklističkog maratona 282 učesnika stigla su večeras u Sarajevo. Domaćin su im Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su u kasarni “Rajlovac” OS BiH kao i prethodnih godina obezbjedile noćenje za učesnike maratona.

Ručak za učesnike obezbjedila je Općina Novi Grad Sarajevo, a prisutne je pozdravio načelnik Općine Semir Efendić sa vijećnicima Općinskog vijeća:

“Želim da vam čestitam na trudu. Ovo što vi radite vrijedno je svake pažnje i hvale. Kroz ovakve aktivnosti i druženja priča o Srebrenici se prenosi i čuva, što je važno za sve buduće naše generacije”, rekao je Efendić.

U pet etapa od Beča preko Wiener Neustadta, Monickirchena (Austrija), Murske Subote (Slovenija), Sombora (Hrvatska) do Bihaća, pa prema Sarajevu i Srebrenici učesnici će preći preko 500 kilometara. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 78 godina. Učesnici dolaze iz deset država.  Svoju završnu etapu nastavljaju iz Sarajeva prema Srebrenici sutra ujutro, a planirano je da do cilja stignu u večernjim satima, te klanjaju dženazu žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici.

“Put je naporan i dug, ali iz godine u godinu svi učesnici su spremniji, profesionalno pristupaju maratonu, a tokom godine se i pripremaju za njega. Naš je cilj da ovim biciklističkim maratonom na jedan sportski način zajedno odamo počast svim žrtvama Bosne i Hercegovine sa naglaskom na Srebrenicu”, kazao je predsjednik kluba ekstremnih sportova “Limit” Lipović Ermin.

Poruka pod kojim se održava maraton je “Da se ne zaboravi i ne ponovi”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.