open-navfaktor-logo
search
Samit o demokratiji
Biden: Budućnost pripada onima koji narodu omogućavaju da slobodno diše
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u završnom obraćanju na online Samitu za demokratiju poručio je da je demokratija pod prijetnjom u cijelom svijetu i da je neophodna zajednička borba protiv te prijetnje.
10.12.2021. u 22:24
get url
text

SAD je organizirao prvi Samit za demokratiju u dvodnevnom formatu i okupio čelnike vlada, civilnog društva i privatnog sektora. Samit je počeo i okončan je obraćanjem američkog predsjednika Bidena koji je naglasio da demokratija nije nešto što se događa slučajno. Već da je nešto što sve generacije moraju gajiti i obnavljati.

Biden je poručio da prioriteti demokratskog sistema trenutno trebaju biti poboljšanje statusa žena i djevojčica i jačanje ljudskih prava u svijetu.

- SAD je opredijeljen jačanju demokratije unutar svojih granica i saradnji sa globalnim partnerima na jačanju demokratije u cijelom svijetu - poručio je Biden u završnom obraćanju.

On je kazao da će nakon samita biti revidirano koliko je iskoraka napravljeno ka jačanju demokratije u svijetu.

- Budućnost ne pripada onima koji guše potencijale naroda i vladaju čeličnom šakom, već onima koji grle i poštuju dostojanstvo svog naroda i omogućavaju mu da slobodno diše - poručio je Biden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.