open-navfaktor-logo
search
Potpisao uredbu
Biden: Dok sam ja predsjednik, abortus neće biti zabranjen u SAD-u
 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas da u Sjedinjenim Američkim Državama, sve dok je on na čelu države, abortus neće biti zabranjen i potpisao je izvršnu uredbu o zaštiti pristupa abortusu i kontracepciji, prenosi BBC. 
08.07.2022. u 20:57
get url
text

- Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na abortus bit će zakon koji će biti izglasan u Kongresu - rekao je Biden pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudom iz juna ove godine uskratio ženama to pravo. 

Dodao je da njegova administracija ne može dopustiti da Vrhovni sud nekontrolirano ograničava slobode građana, nakon što je potpisao izvršnu uredbu kojom se nastoji ublažiti efekat presude Vrhovnog suda SAD-a koja ima historijsku težinu. 

Biden kao predsjednik koji dolazi iz Demokratske stranke pod velikim je pritiskom pristaša, posebno progresivnih glasača, da nešto poduzme pošto je Vrhovni sud s većinom sudaca konzervativnog opredjeljenja ukinuo historijsku presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je prije 50 godina legaliziran abortus na federalnom nivou. 

Moć američkog predsjednika je ograničena jer savezne države mogu donijeti zakone kojima bi se limitirali pravo na abortus i pristup kontracepciji pa predsjednikova uredba ima samo ograničeni uticaj. 

Biden će narediti ministarstvu zdravstva da zaštiti i proširi dostupnost medicinskih preparata za abortus koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove, navodi Bijela kuća.

Stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će lijekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept.

Predsjednička uredba neće se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim lijekovima.

Biden se također obavezao da će narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja porodice i kontracepciji, uključujući i intrauterinu kontracepciju poput spirale (IUD).

Državni odvjetnik i Bijela kuća osigurat će pravne timove koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.