open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden večeras dolazi u Sjevernu Irsku u delikatnom političkom trenutku
Američki predsjednik Joe Biden stiže u Belfast u utorak navečer u delikatnom političkom trenutku u Sjevernoj Irskoj dok pomaže u obilježavanju 25-godišnjice mirovnog sporazuma koji je uglavnom okončao 30 godina krvoprolića u toj pokrajini.
11.04.2023. u 19:15
get url
text

Biden, decenijama poznat po svojim proirskim stavovima, morat će biti oprezan jer najveća probritanska unionistička stranka nastavlja bojkotovati decentraliziranu vladu koja je temeljni dio sporazuma postignutog na veliki petak iz 1998.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopćila je da Bidenova posjeta - prva posjeta jednog američkog predsjednika u deset godina - neće izvršiti pritisak da prekine sjevernoirske proteste protiv trgovinskih pravila nakon Brexita koja tu pokrajinu tretiraju drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo usuglasili su se da će ublažiti brojne trgovinske prepreke u nedavnom dogovoru koji je odobrio Biden. DUP želi daljnje promjene, ali London tvrdi da to nije moguće.

Biden se povremeno sukobljavao s britanskom vladom tokom pregovora o Brexitu, što je naišlo na kritike zastupnika DUP-a.

Biden, koga će pozdraviti britanski premijer Rishi Sunak po dolasku prije sastanka između dvojice čelnika u srijedu, iznijet će mogućnost bližih investicijskih veza između SAD i Sjeverne Irske kako bi se pokušalo potaknuti okončanje zastoja.

Posljednja politička pat-pozicija trebala bi, međutim, zasjeniti posjetu i godišnjicu mirovnog sporazuma u kome su SAD pomogle posredovati između irskih nacionalista koji traže jedinstvenu Irsku i probritanskih unionista koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva.

- To bi moglo potaknuti stvari i možda će se situacija shvatiti malo ozbiljnije. trenutno nam je potrebna pomoć da dovedemo stvari u red i možda će to ljudima dati poticaj koji im je potreban - kazala je Niamh McNutt, 21-godišnja studentska savjetnica u Belfastu, gdje su uoči posjete prisutne jake sigurnosne mjere.

Još uvijek ima sporadičnog nasilja malih grupa koje se protive mirovnom procesu, a policija je napadnuta zapaljivim bombama na paradi protiv sporazuma u Londonderryju u ponedjeljak.

Britanska obavještajna agencija MI5 nedavno je povisila nivo prijetnje u Sjevernoj Irskoj s domaćeg terorizma na "ozbiljan" - što znači da je napad vrlo vjerovatan. Uglavnom je na tom nivou od uvođenja 2010. godine.

Biden, koji s ponosom govori o svojim irskim korijenima i često citira irske pjesnike kao što je Seamus Heaney, potom će provesti tri dana u Irskoj, gdje će se obratiti parlamentu u Dublinu, sastati se s premijerom Leom Varadkarom i posjetiti domove svojih predaka na obje obale.

Predsjednik će u srijedu otputovati u oblast Louth, gdje je rođen njegov pradjed James Finnegan, a posjetu će završiti javnim obraćanjem u zapadnoj oblasti Mayo, gdje je odrastao njegov prapradjed Edward Blewitt.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.