Kevin-Prince Boateng, fudbaler Fiorentine, izjavio je za italijanske medije da je imao dovoljno negativnih iskustava sa rasizmom u fudbalu te da će naredne godine pokrenuti vlastitu borbu sa tim problemom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Boateng smatra da bi klubove u budućnosti trebalo klubove kažnjavati sa oduzimanjem bodova, ukoliko nisu u stanju da primoraju svoje navijače da se prikladno ponašaju na italijanskim stadionima.

- Nije dovoljno zabraniti ulazak navijačima na dio tribine zbog vrijeđanja Marija Balotellija. Nadam se da je javnost nešto naučila i da neće nastaviti sa sličnim ponašanjem. Mora biti izrečena zabrana. Klubovi moraju odgovarati za svoje navijače. A, po potrebi treba ih kazniti oduzimanjem bodova - kazao je Boateng.

Nakon govora koji je prije nekoliko godina održao pred vijećem Ujedinjenih nacija o rasnoj diskriminaciji u sportu, Boateng nije zadovoljan onim što su uradili klubovi.

- To je bio važan dan u mom životu. Ali, nakon toga, šta je učinjeno da se zaustavi trend? Postojala je radna grupa, sumirana nizom sastanaka i ideja. Kampanja "Ne rasizmu" u Ligi šampiona nije dovoljna. To ću učiniti sam 2020. godine. Organizovat ću sopstvenu radnu grupu, koja će organizovati događaje koji će uključivati druge igrače. Muka mi je od toga. Ljudi ne razumiju kako se Balotelli, Boateng ili Kalidou Koulibaly osjećaju kada se vrate kući. Sami smo. Poludim kad čujem komentare poput: "Pa šta, zarađuješ pet miliona eura". Na vama ostaju ožiljci koje ne možete izbrisati - razočaran je Boateng.

Tokom bogate igračke karijere Boateng je za mnoge klubove, a izdvajaju se Tottenham, Borussia Dortmund, Milan i Barcelona. U mlađim starosnim kategorijama igrao je za Njemaku, a onda se u seniorskoj konkurenciji odlučio nastupati za Ganu za koju je odigrao 15 utakmica i postigao dva gola. Od nacionalnog tima oprostio se 2014. godine.