open-navfaktor-logo
search
Veliki ulog
Borac i Sarajevo (ne)će odriješiti kesu: Sjećate li se afere "punac"?
Borac i Sarajevo u četiri posljednja kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ulaze sa jednakim brojem bodova.
09.05.2021. u 19:02
get url
text

Borba za titulu, borba za Evropu i bitka za opstanak u posljednjih 360 minuta prvenstva nikada nije bila neizvjesnija.

Borac ima 57 bodova, a isto toliko i Sarajevo. Dva tima do kraja prvenstva ne igraju međusobne mečeve. Ukoliko Borac i Sarajevo u preostala četiri susreta osvoje isti broj bodova, prvak će biti Borac zbog više postignutih gostujućih golova u međusobnim duelima. Tako kaže član 43 Pravilnika o takmičenju FSBiH.

VEZANI TEKST - Šta ako dvije ekipe osvoje isto bodova, vrijedi li gol u gostima dvostruko?

Ulog je zaista veliki jer titula prvaka Bosne i Hercegovine znači igranje u kvalifikacijama za Ligu prvaka. To donosi i više novca nego nastup u Evropskoj konferencijskoj ligi koja starta ove godine i u kojoj će sudjelovati klubovi iz BiH.

Zbog svih činjenica ne bi čudilo da Borac i Sarajevo posegnu za premiranjem trećih timova, što je legitimno u sportu pa tako i fudbalu. Banjalučani, primjera radi, mogu ponuditi novac Slobodi za pozitivan rezultat na Koševu, a Sarajevo može premirati Zrinjski i motivirati ih da ostanu neporaženi u Banjoj Luci. I tako redom.

Kada smo kod premiranja, mnogi poznavaoci fudbala u BiH vjerovatno još pamte aferu "Punac".

VEZANI TEKST - Pred 360 minuta odluke: Nezapamćena ludnica u Premijer ligi BiH

Azmir Husić kao predsjednik Slobode 2016. godine je optužio čelnike Sarajeva, konkretno tadašnjeg generalnog direktora Dinu Selimovića da Bordo tim igračima sa Tušnja nije platio obećanu premiju od 20.000 KM. Iz Sarajeva su sve negirali.

Čelnici Sarajeva su, tvrdio je Husić, krajem sezone 2014/15. obećali Slobodi premiju ako pobijede Mladost iz Velike Obarske. Sarajevo je zanimala ta utakmica, kako je ustvrdio Husić, zbog činjenice da bi Vitez u slučaju poraza od Bordo tima ostao u ligi. Po tom scenariju sve se i odigralo. Sloboda je pobijedila Mladost, Sarajevo je slavilo u Vitezu i uzelo naslov. Vitez je sačuvao premijerligaški status, a Mladost otišla u niži rang.

Novac je, navodno, Husiću trebao predati punac bivšeg sportskog direktora Sarajeva Abdulaha Ibrakovića. Ni od punca, ni od novca nije bilo traga ni glasa.

Cijela priča dospjela je u javnost poslije verbalnog, a umalo i fizičkog obračuna Husića i Selimovića ispred prostorija stadiona Tušanj, a poslije meča Slobode i Sarajeva u Kupu BiH. Husić je tražio novac, Selimović se pravio da ne zna o čemu se radi. Poslije toga su u FSBiH pokrenuli istragu, nisu ništa našli i prijava protiv Husića zbog kršenja etičkog kodeksa bila je epilog cijelog slučaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.