Lažni "El Komandante" - Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane za talove i konzerve. Ovako je prošle godine Slobodan Vasković naslovio jedan od svojih blogova navodeći kako je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH (nedavno izbačen iz SDS-a), u dobroj mjeri iskoristio funkciju za protežiranje njemu bliskih kadrova za učešće (i dobijanje) tendera što mu je, prema navodima Vaskovića, omogućilo da za kratko vrijeme dođe u posjed stana u Istočnom Sarajevu, dok ga izvan poslova koji mu donose ili mogu donijeti ličnu korist, malo šta interesuje.

Inače, Jerinić, kao mladi junoša SDS-a, godinama je gradio svoju političku karijeru napadima na Milorada Dodika i SNSD, skrećući pažnju javnosti svojim žestokim kritikama vladajuće garniture u Republici Srpskoj na čelu s Miloradom Dodikom.

Ovih dana je ponovo u centru pažnje jer je zajedno s Obrenom Petrovićem prebjegao u SNSD, pod skute Milorada Dodika, na kojem su i pravili karijere, ali i predizbornu kampanju, kritizirajući njega i njegov SNSD. Dakle, klasični "papci", rekla bi Željka Cvijanović.

-Ne poštujući Statut i odluke Glavnog odbora Stranke, Jerinić duži period djeluje protiv interesa Srpske demokratske stranke. Jerinić je jučer u pratnji gradonačlenika Doboja, Obrena Petrovića i Uroša Gostića, prisustvovao sastanku sa delegacijom Saveza nezavisnih socijaldemokrata iako nije imao ovlašćenje stranačkog organa da se na tome sastanku pojavi. Na tom sastanku je, kako je najavio portparol SNSD-a, donesena odluka da zastupnici SDS-a iz Doboja politički rad nastave u klubovima SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što je suprotno Statutu i zvaničnim stavovima SDS-a – tako je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a objasnio razlog za isključenje Jerinića iz SDS-a.

Mora se priznati da je Jerinić u proteklom periodu, kao član SDS-a, veoma žestoko branio svoju poziciju u Ministarstvu odbrane BiH upravo od kritika Milorada Dodika i na poseban način uzvraćao novom članu Predsjedništva BiH. "Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić izjavio je da ne zna šta je predsednik RS-a Milorad Dodik tačno mislio kada je najavio mogućnost da RS raskine sporazum o formiranju Oružanih snaga BiH i ponovo formira vlastitu vojsku, ocjenivši da to nije jednostavo ni lako rješivo", izvijestila je agencija Beta.

-Ne znam šta je predsednik RS-a tačno mislio kada je to izjavio, ali znam da su Dodik i njegov SNSD, kao i sve ostale političke stranke iz RS-a podržale reformu odbrane i formiranje OSBiH – izjavio je Jerinić za beogradsku agenciju Betu.

Braneći Oružane snage BiH i zahtjevajući sredstva za potrebe Ministartsva odbrane BiH Jerinić je za TV1 izjavio: "Ovdje niko nije odlučio da sebi kupuje helikopter kako bi se prevozio u izbornim kampanjama, kako se to zloupotrebljava u određenim situacijama od predsjednika RS-a. Mislim da su helikopteri potrebni, to se pokazalo u posljednje vrijeme, kada Hercegovina gori i non-stop su aktivni pripadnici OSBiH i sva raspoloživa sredstva".

Ostat će zabilježeno i koliko su truda Boris Jerinić i Obren Petrović uložili da pridobiju glasače Bošnjake iz Doboja i okolnih mjesta i kako su pri tome napadali SNSD:

-Boris Jerinić, predsjednik GO SDS Doboj i potpredsjednik SDS-a, kaže da građani Doboja ne nasjedaju na širenje neistina o navodnoj izgradnji islamskog kulturnog centra u Doboju na lokaciji "kod Vatrogasnog"- izvijestile su Novosti.

-Želim da kažem da to nije istina i da do toga neće doći. Riječ je o pokušaju SNSD-a da skrene pažnju sa životnih tema koji su najveći problem kako grada Doboja tako i cijele Republike Srpske. RS je u najtežem položaju od njenog nastanka, prevelika je zaduženost, najveća nezaposlenost, broj penzionera je prešao broj zaposlenih. Smanjena boračka populacija, smanjene su plaće prosvjetnim radnicima, policajcima i u zdravstvu. To su teme na koje treba da odgovori vladajuća struktura SNSD-DNS-SP,a ne da šire laži i da podstiču nacionalnu mržnju – bio je decidan Jerinić.

Godinama YouTube-om kruži unebesni video u kojem Jerinić kaže da se ni žene u RS ne mogu poroditi bez članske karte SNSD-a.

-Od samog rođenja kada žena krene u porodilište… potrebna joj je članska knjižica SNSD-a, pa upis u obdanište, osnovnu školu, srednju školu, fakultet... Samo podobni koji će produžiti vladavinu SNSD-a... Borit ćemo se protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi- obećao je tada Jerinić i, naravno, poklekao.

Vjerovatno će prelaskom pod skute SNSD-a osigurati članske karte, ne samo za sebe, nego iza svoje najbliže sadašnje i buduće, dok će drugi iz RS-a, bez članskih kartica SNSD-a, osigurati karte za - odlazak iz RS-a.

A prijetio je svojevremeno Jerinić da će tužiti Željku Cvijanović, Vladu RS-a i Dodikovu policiju jer su ga uhapsili kao zamjenika ministra odbrane BiH. U saopćenju Centra javne bezbjednosti Doboj se precizira kako su "policijski službenici Policijske stanice Stanari, tokom pružanja asistencije radnicima Uprave za geodetske i pravne poslove Republike Srpske, Područna jedinica Doboj, na nepotpunoj eksproprijaciji određenih zemljišnih parcela u mjestu Raškovci, kod Stanara, uhapsili Borisa i Stanka Jerinića". Jerinić je nakon toga na BNTV rekao kako je branio svoju zemlju!?

Da je Jerinić već odavno izgubio kompas u politici dokazuju i njegove nebulozne izjave o rezultatima proteklih izbora, kao i njegov komentar izjave Bakira Izetbegovića, dojučerašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da se "nikada više neće ponoviti 1992. godina kada su", kako je rekao, "neprijatelji zatekli ovu državu nespremnu i nenaoružanu", na šta je Jerinić izjavio da je "kod Izetbegovića, očigledno, poljuljano samopouzdanje", te da ovakve izjave idu u "svrhu postizbornih dogovora, jer je potrebno da se pojavi jak lider iz reda bošnjačkog naroda".

-Izetbegović to nije, jer su protekli izbori pokazali da je srpski i hrvatski korpus dobrim dijelom podržao na proteklim izborima Milorada Dodika i Dragana Čovića, što nije slučaj sa Izetbegovićem. I očigledno da on pokušava tom retorikom učvrstiti svoju poziciju, odnosno poziciju SDA - "mudro" je zaključio Jerinić.

Očito treba podsjetiti Jerinića, i druge "papke", da Bakir Izetbegović nije bio na izbornim listama nakon što je dva puta zaredom ubjedljivo pobjedio u kandidaturama za člana Predsjedništva BiH. Jerinića treba podsjetiti na mnoge druge stvari, ali o njemu kao političaru najbolje govore njegove izjave date još prije koji mjesec. Prije nego je od ljutog kritičara postao Dodikov i SNSD-ov "papak". Takvi kasnije obično postanu još ljući zagovornici politike kakvu su godinama kritizirali, što Jerinić već sada jasno demonstrira.