open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik EU
Borrell: Evropska unija postaje sve jača, postigli smo mir između nas
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell povodom Dana Evrope ocijenio je da Evropska unija nije završen projekt i da se susreće sa velikim brojem problema.
09.05.2021. u 13:27
get url
text

Ti problemi se, ističe, moraju rješavati, ali  EU nije slaba.

- Naprotiv, svaki dan postaje sve jača - ocjenjuje Borrell.

Smatra da je odgovor EU na pandemiju ukazao apsolutno na nužnost Unije u očima svih. Također, uvjeren je da  je  EU potrebnija nego ikad, iako je izgrađen trajan mir između Evropljana.

- Ipak, isuviše je lako puhati u pepeo vatre za koju se vjeruje da je ugašena, i opet je zapaliti. Ali postigli smo mir između nas, u svijetu koji je sve komplikovaniji i opasniji. U takvom svijetu, malo je nas Evropljana, i svaka zemlja bi se teško sama izborila. Sada nam Evropa treba pomoći da napredujemo u globalnom svijetu - rekao je Borrell.

Za njega Evropa znači više prijateljstava i prilika, zajedničku borbu za zelenu planetu. Ali, vjeruje i da je Evropa nekada svojim mladima nudila mnogo više ekonomske sigurnosti da postanu neovisni.

- Mislim da se to izgubilo, i to je nešto što bismo trebali vratiti. Uvjerena sam da će mlađe generacije znati kako dati novi poticaj Evropi - rekao je Borell, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.