open-navfaktor-logo
search
Srbija
Bošnjačko nacionalno vijeće nagradilo najbolje u nastavi na bosanskom jeziku
Za 44 učenika, pobjednike na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika, učenike generacije iz 26, odnosno 19 škola u Sandžaku, na svečanosti u Glavnom uredu Vijeća su dodijeljene novčane nagrade u vidu vaučera
28.06.2019. u 19:12
get url
text
Srbija- bosanski jezik

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, danas je predstavilo najbolje učenike osnovnih škola u nastavi na bosanskom jeziku. Za 44 učenika, pobjednike na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika, učenike generacije iz 26, odnosno 19 škola u Sandžaku, na svečanosti u Glavnom uredu Vijeća su dodijeljene nagrade. 

Za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika podijeljene su nagrade u vidu vaučera u iznosu od tri, pet i osam hiljada dinara, a za đake generacije po deset hiljada dinara. 

- Hvala vam što s ponosom govorite, pišete i učite na maternjem bosanskom jeziku - poručeno je učenicima od oficijelnog voditelja programa na svečanosti. 

Novoizabrana predsjednica BNV-a Jasmina Curić, uputivši čestitke učenicima, poručila je najuspješnijim đacima da stiču i znanje i tako obezbjeđuju egzistenciju i bolji napredak svojoj zajednici. 

{$galerijaFotografija}

- Sticanje znanja je jedan od najtežih poslova, ali je to ujedno vaš najveći kapital. Budite ponosni na svoju tradiciju i svoje bošnjačko porijeklo i budite naš ponos, kao i do sada - rekla je univerzitetska profesorica Jasmina Curić. 

Emina Ćorović je ove godine završila osmi razred u novopazarskoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".  Ona je osvojila prvo mjesto na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika i đak je generacije u nastavi na bosanskom jeziku u toj školi. Kaže da je ponosna na svoje roditelje, školu, direktorku i razrednu Azeminu Bojadžić zbog postignutih uspjeha i nagrada. 

- Za uspjeh bitno je da imate radnu naviku i imate jaku želju, nikada ne odustajte od cilja - poručila je ona. 

Pored đaka, njihovih roditelja i članova porodica, dodjeli nagrada su prisustvovali direktori škola, profesori, nastavnici, pedagozi i zvaničnici Vijeća.  Vijeće prvi put na ovaj način odaje priznanje i podsticaj učenicima i nastavi na bosanskom jeziku. U 2018/2019. školskoj godini nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je 15.761 učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Brodarevu. 

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ove godine je realizovalo općinska i Republičko takmičenje iz bosanskog jezika kako bi učenici pokazali i transparentno svoje znanje iz maternjeg jezika. 


Domaćin i ovogodišnjeg Republičkog takmičenje bila je OŠ "Avdo Međedović“, a učestvovao je 121 učenik. Nastavni predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama počeo je da se izučava 2004. godine, u OŠ "Ibrahim Bakić", u Ljeskovi (Tutin), na Pešterskoj visoravni.  Implementacija nastave na bosanskom jeziku u školama na području srbijanskog dijela regije Sandžak počela je 2013. godine kada se uključilo 4.545 učenika.

Bosanski jezik - nagrade 28.06.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.