open-navfaktor-logo
search
Prilika
BPK: Potpisani ugovori za obuku dugoročno nezaposlenih osoba sa VSS
Osim teorijskog dijela, mladi će  tokom  obuke svoje kompetencije imati priliku pokazati  u kompanijama i državnim institucijama
26.12.2019. u 15:01
get url
text
get url
text

U Službi za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su potpisani ugovori o provođenju i finansiranju usavršavanja dugoročno nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom.

Riječ je o programu usavršavanja i zapošljavanja dugoročno nezaposlenih osoba sa VSS koji je sačinila Služba za zapošljavanje BPK Goražde, a koja će za implementaciju programa izdvojiti 54.000 KM. Polaznici će  proći  obuku u skladu sa Programom obrazovanja odraslih za usavršavanje iz oblasti "Projekt menadžmenta".  

Među 12 mladih dugoročno nezaposlenih visoko obrazovanih osoba koje su potpisale ugovor o usavršavanju  je i Filip Bodiroga.

- Mislim da je ovo sjajna prilika da neko teorijsko znanje koje smo stekli tokom svog školovanja, dopunimo i dobijemo neke nove kompetencije za zapošljavanje – ističe Bodiroga.

Jedna od polaznica je i Selma Korda koja očekuje da će po okončanju obuke biti konkurentnija na tržištu rada.

- Ovo za nas znači jedno novo iskustvo koje podrazumijeva usavršavanje u oblasti projekt menadžmenta i smatram da će značiti jako puno i da će biti dobar put ka stalnom zaposlenju – navodi Korda.

U kantonalnoj Službi za zapošljavanje pojašnjavaju da se radi o jednoj od mjera aktivne politike zapošljavanja mladih i da je Program usavršavanja i zapošljavanja dugoročno nezaposlenih visoko obrazovanih osoba, prilika da mladi povećaju kompetencije, u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada.

Naglašavaju da su priliku za ovaj vid usavršavanja dobile osobe koje su prije objavljivanja javnog poziva, imale izrađen Individualni plan zapošljavanja.

Partneri Službe za zapošljavanje BPK u implementacuji ovog programa su  GOPA mbH – Predstavništvo u BiH, Kantonalno ministartsvo obrazovanja, Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" i Udruženje "Aldi".

Osim teorijskog dijela, mladi će  tokom  obuke svoje kompetencije imati priliku pokazati  u kompanijama i državnim institucijama.

Tromjesečna obuka korisnika tog programa počinje u januaru, a po okončanju obuke polaznici će dobiti uvjerenja o uspješno provedenom usavršavanju iz oblasti projekt menadžmenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.