open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
Bratić na sjednici NSRS-a: Kada ćete izmiriti obaveze prema Bošnjacima i Hrvatima koji su otjerani sa posla?
Senad Bratić, zastupnik koalicije Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a, postavio je na današnjoj sjednici zastupničko pitanje Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.
16.06.2020. u 12:43
get url
text

Bratića je zanimalo koliko je podnešeno zahtjeva za otpremninu po članu 182. Zakona o radu RS-a na osnovu izgubljenog radnog mjesta, odnosno otkaza na poslu 1992. godine zbog nacionalne pripadnosti.

- Koliko je od toga odrađeno, koliko pozitivno riješeno i izdato rješenja? Koliko je isplaćeno tih odštetnih zahtjeva do sada? Imam informaciju da su posljednje isplaćene otpremnine po rješenjima iz 2012. godine, a sada ste poziciju u rebalansu za 2020. godinu sa cirka dva miliona KM sveli na nulu. Kada imate namjeru izmiriti obaveze prema jednom dijelu Bošnjaka i Hrvata koji su 1992. godine otjerani sa posla samo zbog nacionalne pripadnosti – pitao je Bratić.

S obzirom da resorni ministar nije prisustvovao današnjoj sjednici, Bratiću će biti uručen pisani odgovor.

Bratić je pojasnio da je ovo pitanje jedan od glavnih razloga za pozivanje na povredu nacionalnog interesa na Prijedlog rebalansa budžeta entiteta RS za 2020. godinu.

- Nadam se da barem djeca i unučad tih korisnika neće morati čekati na ovo pravo koje im zakonom pripada – zaključio je Bratić.

Klub Bošnjaka je, podsjetit ćemo, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju rebalansa budžeta entiteta RS za 2020. godinu, te će o tom pitanju konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.