Verze, koji ima 47 godina i inženjer je iz Hackneyja u istočnom Londonu, dobio je lijevo oko u četvrtak. Prvi put ga je isprobao radi provjere veličine ranije ovog mjeseca.

Očna bolnica Moorfields objavila je u četvrtak da je riječ o prvom potpuno digitalnom protetskom oku stvorenom za pacijenta, prenosi CNN.

Ostale protetske oči sastoje se od šarenice ručno oslikane na disku koja se zatim ugrađuje u očnu duplju. Međutim, njihov dizajn sprječava da svjetlost prođe u "punu dubinu" oka, dodala je bolnica u saopćenju. 

Osim što se čini realističnijim, postupak se smatra manje invazivnim. Za postavljanje tradicionalne protetike potrebno je uzeti kalup iz očne duplje, dok se u 3D razvoju očne protetike duplja skenira digitalno kako bi se stvorila detaljna slika.

Verzeovo funkcionalno oko je također skenirano kako bi se osiguralo da oba oka izgledaju isto.

3D slika je zatim poslata u Njemačku na štampanje prije nego što je poslata nazad u Veliku Britaniju, gdje ju je doradio i polirao okularista iz očne bolnice Moorfields.

- Trebala mi je protetika od moje 20. godine. Kada izađem iz kuće, često se ponovo pogledam u ogledalo i nije mi se sviđalo ono što sam vidio. Ovo novo oko izgleda fantastično i, bazirano na tehnologiji 3D digitalne štampe, samo će biti bolje i bolje - rekao je Verze.

Očna bolnica Moorfields kaže da 3D štampa ima potencijal da "prepolovi" vrijeme potrebno za razvoj protetskog oka, sa šest sedmica na otprilike dvije ili tri.

Glasnogovornik bolnice je za CNN izjavio da će uskoro početi kliničko ispitivanje koje uključuje više pacijenata.

Profesor Mandeep Sagoo, klinički voditelj projekta u Očnoj bolnici Moorfields i profesor oftalmologije i očne onkologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da je uzbuđen zbog potencijala nove razvojne metode.