Federalna vlada je danas donijela više odluka o utvrđivanju ovogodišnjih koeficijenata i osnovica za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite. Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja po prvi put je utvrđen i koeficijent za isplatu egzistencijalne novčane pomoći za borce od 57 godina i više starosti.

On se na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru osvrnuo i na proces revizije boračkih kategorija kazavši da se ona privodi kraju.

- Kada je riječ o egzistencijalnoj novčanoj pomoći ići će pet KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama. Do sada imamo 14.500 zahtjeva za pomoć, očekujemo da konačna cifra bude 20-ak hiljada boraca - rekao je Bukvarević.

Podsjećamo, riječ je o borcima sa 57 i više godina čija primanja ne prelaze 170 KM i koju su najmaje godinu dana na evidenciji nezaposlenih.

Bukvarević je govoreći o borcima mlađim od 57 godina, kazao da su oni do sada obišli pet kantona razgovarali o pomoći ovim borcima.

- Zajedno tražimo rješenje sa kantonima u skladu sa njihovim mogućnostima za borce do 57 godina starosti. Razgovori su protekli u dobroj atmosferi. Fokus je pomoć u zapošljavanju ove kategorije, posebno maloljetnih dobrovoljaca, a da se ostalim borcima pomogne kroz egzistencijalnu novčanu pomoć. Prvenstveno se misli da teško bolesne, one koji ne mogu privređivati - rekao je Bukvarević.

Dodao je da je Federalna vlada danas utvrdila i po skraćenoj proceduri uputila Parlamentu FBiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ove izmjene i dopune su kaže učinjene i zbog procesa revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

- Revizija se privodi kraju. Od 142.500 predmeta ostalo je 500 njih da se pregleda - kazao je Bukvarević.