open-navfaktor-logo
search
POSEBAN DAN
Bulent Arinc na Ajvatovici: Dolazim iz grada iz kojeg je ovdje došao i Ajvaz-dedo
Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika na završnici manifestacije 509. "Dani Ajvatovice", posebno zbog velikog broja gostiju iz Turske
30.06.2019. u 16:58
get url
text

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "509. Dani Ajvatovice". Završnom dijelu pomenute manifestacije, pa platou Ajvatovice nedaleko od Prusca, prisustvovao je i Bulent Arinc, nekadašnji zamjenik premijera i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA). 

Arinc u pratnji supruge, te zajedno s grupom turista iz Turske, boravi u višednevnoj posjeti u regionu, a posljednji dan ovog pojesta odlučili su doći i u Prusac, odnosno na manifestaciju "Dani Ajvatovice". 

Arinc je pozdravio konjanike koji su danas pristigli u Prusac iz svih dijelova BiH. Također, ovu priliku je iskoristio da razgovara iz sa brojnim turskim studentima koji su ove godine došli na Ajvatovicu. 

U razgovoru s novinarom AA, Arinc podsjeća kako je više puta imao priliku posjetiti BiH, a prvi put je to učinio davne 1997. godine, neposredno nakon rata. 

"Mnogo sam dolazio u Bosnu, prvi put je to bilo 1997. godine, neposredno nakon rata. Posljednji put samo dolazio u svojstvu zamjenika premijera. Tada sam bio u Zenici, Visokom, i drugim gradovima. No, uvijek je postojala ta želja da dođem i na Ajvatovicu. Nažalost, nisam to ranije uspio, no evo sudbina je bila da dođem ove godine. Posljednjeg dana naše turističke ture, kojom smo obuhvatili pet balkanskih zemalja, došli smo u Prusac na manifesticija Dani Ajvatovice", kazao je Arinc. 

Podsjetio je kako se danas obilježava 509. "Dani Ajvatovice", te kako ova manifestacija ima veliki značaj za njegovu zemlju, ali isto tako i za njegov grad. 

"Ja sam iz Manise, gdje se nalazi Akhisar, a poznato je da ja Ajvaz-dedo ovdje došao iz Akhisara. Naše općine u značajnoj mjeri podržavaju ovu manifestacija, saznao sam da ove godine podršku daje i turski Grad Kayseri", kazao je Arinc. 

Iako je dolazak na Ajvatovicu bio prilično zahtjevan, Arinc ističe kako je sretan što je ima priliku vidjeti ovu ljepotu.

"Moram kazati da mi je bila velika čast doći na mjesto gdje je nakada došao Ajvaz-dedo, slušati učenje Kur'ana i ilahija, te zajedno sa hiljadama drugih ljudi obaviti namaz. Ovo je bio zaista jedan poseban dan, kako za mene, tako i za moju suprugu, ali i za naše prijatelje iz Turske." 

Naglasio je kako turski narod mnogo voli Bosnu i Bošnjake. 

"Mi u Turskoj mnogo volimo Bošnjake. I tokom agresije na zemlju, 1992.-1995., ali u periodu nakon toga, mi nismo nikada prekidali našu vezu s ovom zemljom. Svi molimo za mir i blagostanje naše braće Bošnjaka. U našim fatihama se uvijek prisjećamo i svih šehida ove zemlje", poručio je Arinc. 

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika na završnici manifestacije 509. "Dani Ajvatovice", posebno zbog velikog broja gostiju iz Turske. 

"Ovdje imamo veliki broj gostiju iz Turske. Svojim dolaskom danas nas je počastio i bivši predsjednik turskog parlamenta Bulent Arinc. U ovim danima, kao što je manifestacija Dani Ajvatovice, možemo vidjeti koliko su bliske kulture dvije zemlje. Vjerujemo da će se to još više odraziti na bolje odnose Turske i BiH", kazao je Koc.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.