Kako bi se izbjegao haos prve debate održane krajem septembra kada se često od upadanja u riječ nije moglo čuti što kandidati govore, ovog puta su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dvije minute na svaku novu temu, te su se potom ponovno uključivali.

Međutim, činilo se da je i ton američkog predsjednika Trumpa ovaj put bio suzdržaniji nego na prvoj debati kada je neprestano upadao u riječ, a kada su oba kandidata razmijenila i brojne lične uvrede.

Demokratski kandidat Biden, bivši potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame, ponovio je svoju kritiku načina na koji Trump upravlja pandemijom koronavirusa, dok je aktuelni republikanski predsjednik ponovio optužbe na račun Bidena i njegove porodice.

Debata na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu bila je posljednja velika prilika za predsjednika da uhvati zaostatak za Bidenom iz anketa, 12 dana prije izbora.

Biden je optužio Trumpa da je odgovoran za žrtve koronavirusa.

- Neko ko je odgovoran za tako mnogo smrti ne bi smio ostati predsjednik Sjedinjenih Država - rekao je Biden, te dodao da će on tome stati na kraj.

Dvojica kandidata trebala su biti odvojena pleksiglasom zbog COVID-19, što na prvoj debati nije bio slučaj, ali su barijere ipak uklonjene nakon što su Trump i Biden potvrdili da su se testirali na koronavirus i bili negativni. SAD ima 8,4 miliona zaraženih i 223.000 umrlih od koronavirusa.

Trump je branio svoje upravljanje koronakrizom, te ustvrdio da je najgore prošlo.

- Imamo cjepivo koje dolazi, ono je spremno, bit će raspodijeljeno tokom sljedećih sedmica - kazao je.

Biden je rekao da Ameriku čeka "mračna zima".

Kada je od njega Biden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Trump je odgovorio: "Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivica što je došao tu, to je krivica Kine", rekao je, govoreći o virusu.

Optužbe oko korupcije i poreza

Nakon prve serije pitanja o koronavirusu, uskoro se nastavila razmjena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.

Trump je ponovio optužbe da Biden i njegov sin Hunter posluju s Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protivkandidata da pojasni optužbe za korupciju.

- Joe, mislim da dugujete pojašnjenje Amerikancima - insistirao je predsjednik koji je posljednjih dana pojačao lične napade na svog protivnika, nazivajući porodicu Biden "zločinačkim preduzećem".

Biden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno u vezi s Ukrajinom.

Biden je napao Trumpa u vezi s Kinom. New York Times pisao je ranije ove sedmice o Trumpovim poslovnim i finansijskim vezama s Kinom.

- Saznali smo da je ovaj predsjednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini, a govori da jae uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje - rekao je Biden, te dodao da je on jedina osoba koja je zaradila na Kini.

- Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom.

Pitanje poreza

Potom je nastavio s protivnapadom - podsjetio je Trumpa da nije nikada objavio svoje porezne prijave. "Šta skrivate?", upitao je.

Trump je više puta ponovio da je porez preplatio, nakon što su se pojavile optužbe da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemarivu svotu.

Govoreći o miješanju u američke izbore, Biden je rekao da će strane zemlje za to platiti.

- Svaka zemlja koja se miješa za to će platiti - istaknuo je, nakon što je imenovao Rusiju, Kinu i Iran.

Visoki dužnosnici američkih obavještajnih službi optužili su Rusiju i Iran da su se pokušali uplesti u predsjedničke izbore 2020, što Moskva i Teheran oštro odbacuju.

Te optužbe objavljene dvije sedmice uoči izbora 3. novembra pokazuju koliko su visoki američki dužnosnici zabrinuti zbog pokušaja vanjskih čimbenika da izazovu sumnju Amerikanaca u integritet glasanja i prošire dezinformacije kako bi utjecali na ishod.

"Ulje na vatru"

U vrlo užarenoj razmjeni mišljenja oko rasnih pitanja, Biden je rekao Trumpu da "dolijeva ulje na svaku rasnu vatru".

- Najmanje sam ja rasist od svih ovdje, napravio sam za crnce više od svih poslije Abrahama Lincolna - rekao je Trump. Biden mu je uzvratio rekavši da se Trump nalazi među onim američkim "predsjednicima koji su bili najveći rasisti u modernoj povijesti".

Trump je zatim ukazao na to da je Biden podupirao zakone koji su dovodili do više stope pritvaranja, pogotovo Afroamerikanaca.

Biden je priznao da je pogriješio kada je podupirao takve zakone u prošlosti i rekao da će se zalagati za ukidanje zatvorskih kazni za sitne prestupe i koncentrirati na rehabilitaciju takvih osoba.

Sukobili su se i oko zdravstvene njege, što je pitanje koje američke glasače jako brine. Trump je rekao da je uspješno ukinuo ključne odredbe zdravstvene reforme koja je usvojena za vrijeme predsjednika Baracka Obame.