- Neke političke figure ponovo jure pogrešne interese. Terorizam nema religiju, rasu, niti bilo koji drugi identitet. Ništa ne može opravdati nasilje i oduzimanje nečijeg života - kazao je Cavosuglu tokom online obraćanja na sjednici šefova diplomatija Vijeća Evrope.

Ističući važnost slobode govora u demokratskom svijetu, Cavusoglu je upozorio da se pod plaštom te slobode ne mogu vrijeđati najveće vrijednosti neke religije. On je citirao bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji je 2006. godine kazao da se sloboda govora treba odgovorno implementirati.

Šef turske diplomatije dalje je upozorio da vrijeđanje Poslanika Muhameda i antiislamske izjave aktuelne francuske vlasti samo mogu izazvati dodatne podjele u društvu i poticati širenje radikalizama.

- Moramo obnoviti kulturu suživota u Evropi, a Vijeće Evrope treba predvoditi taj proces - poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je pozdravio imenovanje specijalnog predstavnika Vijeća Evrope za borbu protiv antisemitizma, islamofobije i ksenofobije. Komentirajući situaciju u Nagorno-Karabahu, Cavusoglu je kazao da ne može biti dvostrukih standarda i da Evropa treba progovoriti o teritorijalnom integritetu Azerbejdžana.

- Prava Azerbejdžana trebamo štititi baš kao što to činimo za teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Gruzije i Ukrajine - kazao je Cavusoglu.

Ističući kako Azerbejdžan djeluje u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Ujedinjenih nacija, Cavusoglu je kazao da Armenija treba okončati okupaciju azerbejdžanske teritorije i okončati napade na civile.