open-navfaktor-logo
search
Odlučeno
Čeka se novi saziv Vlade: Direktor FUP-a nije imenovan
 Za glasali ministri iz SDA i ministri iz SBB-a Nermin Džindić i Zlatan Vujanović. Protiv bili ministri iz HDZ-a i Edita Đapo i Vesko Drljača iz SBB-a
10.06.2019. u 14:39
get url
text
Federalna vlada
Federalna vlada

Na današnjoj sjednici Federalne vlade odlučeno je da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast. Odnosno, da o direktoru odlučuje novi saziv Vlade FBiH.

- Ovaj put nije bilo drastičnih preglasavanja kada je riječ o ovoj odluci. Naime, ministri SDA su glasali za odgađanje imenovanja, a za što su bili i dva ministra iz SBB-a Nermin Džindić i Zlatan Vujanović. S druge strane su bili ministri HDZ-a i dva ministra SBB-a Edita Đapo i Vesko Drljača. Uglavnom, odluka je ostavljena za novi saziv Vlade Federacije - kazala nam je Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Najviše šansi za novog direktora FUP-a ima Zoran Galić.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, kaže kako je logično da nova vlada imenuje i novog direktora.

- Postoji i zakonska odredba da ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog naroda. Da su danas određivali ime direktora, onda bismo došli u situaciju da Bošnjaci budu diskriminirani jer ministar iz reda Bošnjaka, pa samim tim direktor ne bi mogao biti Bošnjak, a ovako se možemo ostaviti mogućnost koalicionim partnerima da se dogovore oko rasporeda ministarskih pozicija i direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.