open-navfaktor-logo
search
Nova hidžretska godina
Ćemo: Da nam bude bolje nego u staroj godini, neka halva zamiriše domovima i avlijama
Uz Allahovu pomoć večeras nam nastupa nova 1441. hidžretska godina. Da nam bude bolje nego u staroj godini, sa željom da je dočekamo i obilježimo onako kako možemo, kao što su to naše nane radile, majke, rekao je Salem ef. Ćemo
30.08.2019. u 19:10
get url
text
Begova džamija
Begova džamija

Večeras sa akšam-namazom nastupa nova 1441. hidžretska godina. Salem efendija Ćemo, imam džemata Mrežica u Foči nam je kazao kako je lijepo u Novu hidžretsku godinu ući sa dovama upućenim Allahu dž.š.

- Uz Allahovu pomoć večeras nam nastupa nova 1441. hidžretska godina. Da nam bude bolje nego u staroj godini, sa željom da je dočekamo i obilježimo onako kako možemo, kao što su to naše nane radile, majke. Očistila bi se kuća, pomela avlija, i naravno ispekla halva koja bi zamirisala, i bila sastavni dio svakog našeg mubareka a posebno hidžretske godine koja je veliki mubarek i koji trebamo dočekati otvorenim srcem i dušom - poručio je efendija Ćemo i dodao:

"Treba iskoristiti ovu noć i učiti dove, moliti Allaha dž.š. da nam svima bude bolje. I u našoj Aladža džamiji će se prikladno obilježiti dolazak Nove hidžretske godine".

Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isau a.s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u povijesti ne samo islama, nego i povijesti čovječanstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.