Novina u obilježavanju Svjetskog dana štednje je da je ove godine Centralna banka Bosne i Hercegovine pokrenula pilot projekat saradnje sa tri odabrane srednje škole, čiji je cilj da se, razmjenom iskustava i obukom, nastavnicima srednjih škola omogući izvođenje finansijske edukacije kao fakultativne nastavne aktivnosti.

Interesovanje da budu sastavni dio ovog projekta i uključe se u njegovu realizaciju iskazali su direktori i nastavno osoblje sarajevske Treće gimnazije, Srednje ekonomske škole Sarajevo i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo.

Kao praktični prikaz načina realizacije edukativne aktivnosti kao i samog edukativnog sadržaja, nastavnici su prisustvovali i online edukaciji za mlade koja je, u povodu obilježavanja Svjetskog dana štednje, održana za učenike Gimnazije fra Grga Martić iz Mostara i JU Ekonomska škola iz Brčkog. Prezentacija učenicima ovih srednjih škola bila je usmjerena na predavanja o vještinama odgovornog upravljanja ličnim finansijama te kako koristiti osnovne finansijske proizvode i usluge. 

I ovaj, nešto drugačije organizovani vid obilježavanja Svjetskog dana štednje, sastavni je dio finansijske edukacije koju Centralna banka posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Centralne banke BiH.