open-navfaktor-logo
search
Tržište
Cijene naftnih derivata u Federaciji BiH neznatno narasle u odnosu na prošlu sedmicu
Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,75, a za dizel 3,18 maraka po litri, a iz Federalnog ministarstva trgovine su istaknuli kako su redovne kontrole značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja.
11.10.2022. u 09:46
get url
text

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 10. oktobra 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći: za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,61 do 3,11 marke po litri i za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 3,11 do 3,56 marke po litri, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno iznosi 2,75 maraka po litri za benzin, a za dizel 3,18 maraka po litri. Cijene su niže u odnosu na protekli mjesec kada je maloprodajna cijena na dan 12. septembra 2022. godine za benzin iznosila 2,84 marke po litri, a za dizel 3,29 marke po litri.

U odnosu na prošlu sedmicu, kada je prosječna cijena litre benzin iznosila 2,74 marke, a dizela 3,13 maraka, cijene su trenutno neznatno veće.

Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju kako je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litri derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata.

Predmetna odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine i na terenu je u kontinuitetu provode federalni i kantonalni tržišni inspektori.

- Analizom efekata provođenja mjera kontrole cijena i marži u FBiH utvrđeno je da su inspekcijske aktivnosti značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja. Naime, inspekcijski organi u Federaciji BiH su, u skladu s raspoloživim kapacitetima i sredstvima inspekcijskog djelovanja, ulagali i ulažu maksimalne napore da odgovore i suzbiju zloupotrebe poremećaja tržišta uzrokovane krizom od privrednih subjekata u svrhu stjecanja ekstraprofita - navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema sublimiranim rezultatima federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka 2022. godine do 31. maja 2022. godine, po pitanju kontrole implementacije Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena za životne namirnice i naftne derivate, federalni tržišno, turističko-ugostiteljski inspektori izvršili su 326 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno 148 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 288 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 279.750 KM.

Prema dostavljenim i nepotpunim podacima koje su dostavili kantonalni inspekcijski organi po pitanju kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kantonalni tržišni inspektori su od januara do aprila 2022. godine izvršili 2.078 inspekcijskih nadzora, povodom kojih je predviđeno izdavanje 717 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 502.700 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.