Hitna sjednica

CIK sutra raspravlja o dodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Objavljeno: 30.10.2018. u 15:18

Prema obavezujućim odredbama Ustava FBiH, u Dom naroda će biti delegiran "najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu"

Federalni parlament

Centralna izborna komisija BiH sutra će održati sjednicu na kojoj će, kako saznajemo, raspravljati o načinu raspodjele mandata po kantonima za Dom naroda Federalnog parlamenta. 

Ustavni sud BiH po apelaciji Bože Ljubića donio je odluku kojom su izbrisane određene odredbe Izbornog zakona BiH. Te odredbe, koje se odnose na način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, nisu izmijenjene u Parlamentarnoj skupštini BiH, niti u Parlamentu FBiH. To se pitanje pokušalo riješiti Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, ali ovaj zakonski prijedlog nije dobio podršku Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda, pa će o njegovoj konačnoj sudbini odlučivati Ustavni sud FBiH. Međutim, Izborni zakon BiH predviđa obavezu CIK-a, pa se od ove institucije očekuje da ponudi rješenje za formiranje vlasti u BiH. 

Prema obavezujućim odredbama Ustava FBiH, u Dom naroda će biti delegiran "najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije