open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
CNN-ova anketa: Joe Biden je pobijedio u finalnoj debati
Joe Biden bio je bolji u noćašnjoj posljednjoj debati uoči američkih izbora, prema anketi koju je kod onih koji su gledali debatu proveo CNN.
23.10.2020. u 08:43
get url
text

Sveukupno 53 posto glasača koji su gledali raspravu reklo je da je Biden pobijedio u dvoboju, dok je 39 posto reklo da je to učinio predsjednik Donald Trump.

VEZANI TEKST - Burno na predsjedničkoj debati: Biden i Trump razmijenili optužbe o koronavirusu, porezu i korupciji

Gledatelji su još jednom rekli da su Bidenove kritike Trumpa uglavnom bile korektne (73 posto je reklo da su bile poštene, 26 posto nepravedne), a podijelili su se oko toga jesu li Trumpovi napadi na Bidena bili pošteni (50 posto je reklo da, 49 posto ne).

Što se tiče općeg dojma o Trumpovu učinku u debati, samo 28 posto je reklo da misli da je aktuelni predsjednik pobijedio u raspravi, a 67 posto je njegovu kritiku na račun Bidena nazvalo nepravednom.

Sve u svemu, rasprava nije puno utjecala na promjene u dojmu o kandidatima.

Povoljni stavovi o Bidenu prije rasprave iznosili su 55 posto, a u intervjuima nakon rasprave održali su se stabilnima i iznosili su 56 posto. Isto tako, dojam o Trumpu je ostao stabilan, 42 posto je reklo da ima povoljan stav o predsjedniku u intervjuima vođenim prije rasprave u četvrtak, a 41 posto je to isto reklo poslije.

Međutim, više promatrača rasprave reklo je da je Trumpov nastup potaknuo veću zabrinutost kako će se ponašati na predsjedničkoj funkciji (55 posto) nego Bidenov (41 posto).

Većina Amerikanaca koji su gledali debatu preferirala je Trumpa u odnosu na Bidena u ekonomiji (56 posto smatra da bi Trump to bolje riješio u odnosu na 44 posto koji kažu da bi Biden to učinio), a prilično su se ravnomjerno podijelili kada je riječ o vanjskoj politici (50 posto preferira Bidena, 48 posto Trumpa).

Biden dobro stoji oko korone, klimatskih promjena i rasne nejednakosti i bolje stoji kod žena nego kod muškaraca.

Veću prednost nad Trumpom Biden je stekao kada je riječ o rukovanju koronavirusom 57 posto preferira Bidena, a 41 posto Trumpa), klimatskim promjenama (67 posto Bidena, 29 posto Trumpa) i rasne nejednakosti u SAD-u (62 posto Bidena, 35 posto Trumpa).

Na Bidena se također uglavnom gledalo kao na to da nudi bolji plan za rješavanje problema zemlje (54 posto za Bidena, 42 posto za Trumpa), a glasači su se podijelili oko toga ko je izgleda bio jači vođa (po 49 posto za oba kandidata)..

Iako je noćašnja debata bio daleko manje sporna od prve, Bidena su ljudi bili znatno skloniji gledati kao onoga koji izravno odgovora (62 posto je reklo da je to Biden, a 31 posto Trump).

Zanimljiv je podatak i da su žene više navodile Bidena kao pobjednika debate (60 posto žena je reklo da je Biden pobijedio, 35 posto Trump, dok je među muškarcima 47 posto reklo da je Biden pobijedio, 44 posto da je Trump to učinio). Neodlučni birači su također kao pobjednika većinski navodili Bidena (55 posto Biden, 36 posto Trump).

Bidenova pobjeda nije tako velika, ali je svejedno druga najveća u anketama CNN-a, nakon Obamine.

Sveukupna prednost Bidena nad Trumpom u CNN-ovoj anketi nakon finalne debate od 53 posto naprama 39 posto je za samo za jedan postotni bod veća nego to je bila pobjeda Hillary Clinton nad Trumpom prije četiri godine, ali svejedno je druga najveća u CNN-ovim anketama nakon finalnih debata.

Najveća je ona Baracka Obame nad Johnom McCainom nakon finalne debate 2008. godine kada je Obama imao 58 posto, naprama 31 posto McCaina.

Anketu je CNN nakon debate proveo telefonom i uključuje intervjue s 585 registriranih birača koji su gledali predsjedničku debatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.