open-navfaktor-logo
search
Gospodin legitimni
Čovićev šovinizam nema granica, on izdaje certifikate: Boris Krešić "nepravi", Mijo Krešić "pravi" Hrvat
Aktuelni zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Boris Krešić i na ovogodišnjim Općim izborima kandidat je Demokratske fronte za kantonalnu skupštinu.
10.08.2022. u 13:50
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Izborni zakon po Čovićevoj mjeri: Arijevci naprijed, ostali stoj

 

Međutim, on nije "certificirani" Hrvat, tako da se već, kao i ostali kandidati Hrvati koji nisu iz HDZ-a, našao na meti medija pod kontrolom Dragana Čovića.

Zbog toga je Krešić preko društvenih mreža poslao poruku da se bori za ono u šta vjeruje, a to je građanska država Bosna i Hercegovina.

- Čitam na ovim njihovim legitimnim portalima, nama građanima počeli crtati mete na leđima. Kao nisi u HDZ-u nisi legitiman, nisi predstavnik Hrvata. Tebe u Tuzlanskom kantonu biraju Bošnjaci, ti si na listi Demokratske fronte. Kao prvo, vi (namjerno malim) ste meni metu nacrtali na leđima '93. godine i ne samo meni već svim Hrvatima koji žive u TK. Međutim, zaboravili ste da je ovo Tuzlanski kanton, multietičan, slobodan, pa i dan danas normalan, onako građanski. Koliko će dugo biti takav, zavisi od ljudi koji u njemu žive, a ne od vas legitimnih.

Kao drugo, građanima i građankama objasnite kako je vaš nosilac liste za federalni parlament legitiman, a ja eto nisam, a imamo iste pretke, a zajedno ćemo vama iz prkosa staviti plakate jedan do drugog. Zašto? Zato što je to Tuzlanski kanton, zato što su to Živinice. I kao treće, nisam ja problematičan samo se borim za dostojanstvo i svoja prava. Borim se za ono u što vjerujem – građanska država Bosna i Hercegovina. Vidimo se u Domu naroda FBiH - poručio je Krešić.

A nosilac HDZ-ove liste kojeg spominje Boris Krešić je njegov prezimenjak Mijo, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH.

Ono što prema Čovićevim uzusima, kao i medija koje on kontrolira, Miju svrstava u "prave", a Borisa u "neprave" Hrvate je isključivo stranačka pripadnost.

VEZANI TEKST - Schmidt nameće tehničke izmjene Izbornog zakona, ostalo na čekanju?

Da je kojim slučajem Boris Krešić u Čovićevom, umjesto što je u stranačkom taboru Željka Komšića, automatski bi bio "legitiman" i niko ne bi dovodio u pitanje njegovu pripadnost hrvatskom narodu.

- Umjesto Edima, Anela ili Razima na listama su sada kandidirani Hrvati, što uopće ne mijenja situaciju s njihovim neustavnim uguravanjem u hrvatski Klub jer je u suštini Ustava BiH, ali i presude Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", važan legitimitet naroda koji ih bira, odnosno da budu izraz njihove volje, ali ne i nužno da su pripadnici toga naroda. Ovo je pitanje od posebne važnosti u Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom ili pak Srednjobosanskom kantonu – piše Vecernji.ba.

"Nositelj europskih vrijednosti" i "gospodin legitimni" tako preko svojih glasila poručuje da Ivana Rukavina, Igor Prša, Tanja Šantić, Ines Delić, Boris Krešić, Vedrana Petrović, Silva Banović, Sanja Renić, Vinko Marić, Vinka Aletović, Snježana Pandža, Tomica Tonka Matović, Ivica Lozančić, Vinko Vukelja, Marica Čondrić, Anita Markanović, Željka Bošnjak, Željka Matković..., nisu Hrvati i Hrvatice.  

Čović još jednom šalje jasnu poruku da biti Hrvat ili Hrvatica u Bosni i Hercegovini znači imati certifikat HDZ-a i njegov amin. Ukratko, nacionalizam i šovinizam na djelu, ali i svima pouka kako bi izgledali izbori u ovoj zemlji, da kojim slučajem prođu izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH kakve zagovara Čović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.