open-navfaktor-logo
search
Parlamentarni izbori
Crna Gora pod pritiskom Beograda i Moskve: Sprema li se novi pokušaj državnog udara u Podgorici?
Crnogorci u nedjelju biraju između NATO-a sa jedne, te Srbije i Rusije sa druge strane. Tako bi se ukratko mogli najaviti parlamentarni izbori u toj zemlji, na kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih stranaka.
29.08.2020. u 10:53
get url
text
Litija u Crnoj Gori

Crna Gora je članica NATO-a i na putu je ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), što se ne uklapa u geopolitičke interese Rusije, ali i interese Srbije. Akteri iz te dvije zemlje su, podsjetit ćemo, u oktobru 2016. godine pokušali izvršiti državni udar i to na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Slični pokušaji destabilizacije Crne Gore, koja bi zemlju skrenula sa euroatlantskog kursa, su već mjesecima u toku. Paralelno sa formalnom predizbornom kampanjom, u Crnoj Gori se vodi i agresivna kampanja usmjerena protiv aktuelne vlasti, koja je započela još u decembru prošle godine kada je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroiposvijesti, što je otvorilo prostor za zamah velikosrpskog nacionalizma u toj zemlji.

Pod velom zaštite vjerskih vrijednosti, u Crnoj Gori se već mjesecima održavaju protestne litije koje, tvrde upućeni, predstavljaju uvertiru za pokušaj rušenja vlasti predvođene predsjednikom Milom Đukanovićem. Posljednje litije su održane u petak navečer uoči početka predizborne šutnje, na kojima su dominirale parole opozicionog saveza "Za budućnost Crne Gore". Litije su predvodili sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC), a česnici su skandirali "Ne damo svetinje", kao i parole protiv predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

Crnogorski predsjednik i predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da je opoziciona anticrnogorska koalicija sastavljena u Beogradu i da je jasno da ne žele dobro Crnoj Gori.

- To valjda ne treba dokazivati. To se konačno i ne skriva. To ne skrivaju ni oni, to ne skriva ni Beograd, koji se trudi da im na sve moguće načine pomogne - rekao je Đukanović.

Obrazlažući svoj stav, Đukanović je kazao da sa visokih adresa u Beogradu daju instrukcije onim Crnogorcima na koje mogu da utječu, da dođu u Crnu Goru i da idu da lobiraju za nestanak države Crne Gore kod svojih plemenika, rođaka i prijatelja.

- Pogledajmo kakav se medijski i politički rat vodi protiv Crne Gore. Pogledajmo ove karikaturalne auto-litije kojima se pokušava prenijeti taj anticrnogorski naboj na što više građana unutar Crne Gore – izjavio je crnogorski predsjednik.

VEZANI TEKST - Bugajski: Šta će se dogoditi ako Milo ne pobijedi u Crnoj Gori, kakva je uloga Beograda

Đukanović je rekao da je njihova aktuelna ponuda da se Crna Gora odrekne sebe i svoje evropske budućnosti i stane pod kišobran Beograda i Moskve. Ovoga puta, kako je istakao, obogatili su je idejom da SPC upravlja Crnom Gorom.

Da demokratski izbori i njihovi rezultati neće staviti tačku na te pokušaje, potvrđuju i poruke iz Beograda.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić je izjavio da je situacija u Crnoj Gori pred nedjeljne izbore "blizu tačke ključanja" i da se boji da se takvo stanje neće stišati u nedjelju, kada "dođe do problema priznavanja rezultata i svega što bi potom moglo da uslijedi".

Da je Crna Gora na braniku evropske ideje na Balkanu, te da kao takva ne odgovara interesima Kremlja, procijenio je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

- Plašim se da ćete se susresti sa incidentima u noći između nedjelje i ponedjeljka. Takav scenario već najavljuju provelikosrpske i prokremaljske opozicione snage u Crnoj Gori – izjavio je Čanak u razgovoru za Dnevne novine.

Za potrebe propagiranja potrebe smjene Đukanovićeve vlasti angažirani su svi politički, medijski i obavještajni resursi u susjednoj Srbiji, kao i organizacije direktno povezane sa Moskvom, poput "Pravoslavne fondacije", koja je jedna od organizatora litija.

DPS na izbore ide samostalno, a kasnije se nadaju podršci manje vladajuće stranke Socijaldemokrata (SD) i manjinskih stranaka Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Na suprotnoj strani su četiri opoziciona bloka i to dvije veće koalicije - jedna okupljena oko dominantno prosrpskog Demokratskog fronta i druga koju predvode Demokrati, te procrnogorske Socijaldemokratska partija (SDP) i URA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.