open-navfaktor-logo
search
Entitetska predsjednica
Cvijanović ljuta jer šef nema podršku za rušenje BiH: Stavovi opozicije iz RS-a i Izetbegovića su isti
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je "da ne zna kome Željko Komšić i Šefik Džaferović prijete, ali da ih valja podsjetiti da nema nikakvih državnih snaga ako u njima ne učestvuju i ljudi iz Republike Srpske". 
14.10.2021. u 10:13
get url
text

- Ako misle kako će Srbe iz tih institucija tjerati da maltretiraju Srbe koje su ostavili kod kuće, u Republici Srpskoj, onda se grdno varaju. Ako, pak, ne računaju na Srbe, onda za to postoji neki drugi naziv - istakla je Cvijanović upitana da prokomentariše Komšićeve i Džaferovićeve izjave da će "državne snage reagovati i neće dozvoliti otcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine, ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice".

Što se tiče njihove priče kako se neće dozvoliti otcjepljenje, rekla je ona, i tu ih valja korigovati.

- Ne pričamo o otcjepljenju, već o poštovanju Ustava jer je njegovo nepoštovanje apsurd u kojem teško koja država može preživjeti. O tome koliko nam je dosadilo njihovo čaršijsko maltretiranje, ne treba ni trošiti riječi. Bilo kako bilo, o tome šta će biti, neće odlučivati privjesak SDA Željko Komšić, niti Šefik Džaferović - poručila je Cvijanović.

VEZANI TEKST - Roth: Njemačka daje podršku BiH na njenom evropskom putu

Cvijanović je naglasila da ono što brine jeste podudarnost stavova predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i opozicije u Republici Srpskoj.

- Zašto se oni utrkuju da kažu isto što i Izetbegović, na to treba obratiti pažnju i pitati da li su oni za Ustav i ono što je on dao Republici Srpskoj ili su za ono što bi od BiH napravili OHR i SDA? - upitala je Cvijanović.

Istakla je da se "OHR ne može upustiti u bilo kakvu borbu, kako to priziva Bakir, jer su višegodišnja sprega OHR-a i radikalne politike SDA i doveli BiH u ovakvo stanje".

- Apsolutno su neprimjerene i Izetbegovićeve prijetnje pravosuđem, ali je jasno da njime sve vrijeme i nastoji ovladati kako bi se obračunavao sa Republikom Srpskom. On to i ne krije - ukazala je Cvijanović.

To što svoju invazivnu i radikalnu političku agendu uvija u priču o navodnoj funkcionalnosti BiH, istakla je Cvijanović, ne čini je manje opasnom, naprotiv.

- Njegova vizija BiH nije i naša vizija. Imamo Ustav i saglasnost koju smo dali na takvo unutrašnje uređenje BiH. To je naš okvir - poručila je.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović sastali su se jučer sa njemačkim državnim ministrom za pitanja Evrope Michaelom Rothom.

Komšić i Džaferović složili su se s ocjenom njemačkog državnog ministra da je situacija u BiH komplikovana. Oni su naveli da su zatražili razumijevanje međunarodnih zvaničnika, ističući kako se secesionističkim politikama mora staviti do znanja da takva politika neće biti tolerisana.

Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagovati i to pod svaku cijenu jer disolucija ne dolazi u obzir, i neće se dozvoliti otcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.