open-navfaktor-logo
search
Između Dodika i Čovića
Da li Schmidt izjavama o "radikalizaciji Bošnjaka" pravda svoje prošle, ali i buduće odluke?
Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta "zaista brine" navodna radikalizacija Bošnjaka.              
05.05.2023. u 19:32
get url
text

Kazao je to Schmidt u razgovoru za sarajevski list Oslobođenje gdje je govorio o svojim posljednjenjim odlukama uz pomoć kojih je formirana nova Federalna vlada, protestima, ponašanju predsjednika RS-a Milorada Dodika...

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Edin Ramić za Faktor je komentarisao izjavu visokog predstavnika.

- Mislim da su oni zabrinutiji što se Bošnjaci slabo ili nikako radikaliziraju. A možda je i cilj svih ovih odluka i pritisaka na Bošnjake upravo njihova radikalizacija, kako bi se opravdale buduće odluke kojima se Bošnjaci delegitimiraju i daju na upravljanje susjedima - naveo je Ramić.

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić smatra kako Scmidt izjavom da ga brine radikalizacija Bošnjaka vrijeđa i podcjenjuje sve Bošnjake te "beskrupulozno generalizira i paušalno etiketira cijeli jedan narod u Bosni i Hercegovini, čime bez ikakvog osnova i navedenih argumenata potvrđuje tezu radikalizacije koju očigledno samo on vidi ili mu se priviđa ili želi da u ovom aktuelnom trenutku pošalje potpuno iskrivljenu sliku o Bošnjacima u Bosni i Hercegovini".

- Radikalizacija nije razvijanje pluralističkog društva i stranačkog pluralizma kojega kod Bošnjaka, kako vidimo ne fali. Također, radikalizacija nije zalaganje za demokratske vrijednosti, izborni sistem s jednakim pravom i vrijednošću glasa, ukidanje diskriminacije i jačanje građanskog društva. Ako se ovakvo zalaganje i djelovanje gotovo svih bosanskih stranaka tumači kao "radikalizacija Bošnjaka" onda očigledno tumač zanemaruje Mišljenje o ustavnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i ovlastima visokog predstavnika kojeg je Venecijanska komisija usvojila na svojoj 62. plenarnoj sjednici u Veneciji 11-12. mart 2005. godine - ukazuje Emrić.

Mišljenja je da je krajnje vrijeme da se podsjetimo na to i, dodao je, da se radikalno usmjerimo ka implementaciji zaključaka iz ovog jedinog relevantnog Mišljenja Venecijanske komisije koje nam trasira put u Europsku uniju.

Predstavnik neformalne grupe građana Restart Suad Đozić istakao je kako nikada nije bio za radikalizaciju.

- Dvadeset i šest protesta koje smo organizovali uvijek su prošli mirno i dostojanstveno. Međutim, ako je u pitanju radikalizacija u smislu političke scene kod Bošnjaka, Bosanaca, građana, patriota koji vole ovu zemlju, mislim da je krajnje vrijeme da radikalnije nastupimo.

Očigledno je da Milorad Dodik uvijek ide nacionalistički, uvijek ide radikalno, tako i Dragan Čović. I onda dobiju sredinu, a otprilike na nju su i računali, a ova treća strana uvijek je bila u defanzivi i samo su bili oni koji reaguju na radnje i izjave Dodika. Samo smo tražili od visokog predstavnika da reaguje - kazao je Đozić.

Kako navodi, očigledno da se isplatilo mnogo više nastupati tako kako nastupaju Dodik i Čović, nego onako kako se radilo u Sarajevu. 

- Mislim da je vrijeme da neko počne da nameće neka radikalnija rješenja pošto je Ustav srušen, a imamo u našem Ustavu već napisano da ako se počne ugrožavati ustavno-pravni poredak, da se vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine - zaključuje Đozić.

Na ovu izjavu reagovao je i zastupnik DF-a u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Federacije BiH Albin Zuhrić putem svog Twitter naloga.

- Prvo, nisam Bošnjak, ali sam ozbiljno zabrinut za Bošnjake zbog radikalizacije Schmidta i kolega mu iz međunarodne zajednice. Drugo, Bošnjaci mi se čine kao vrlo umjeren i razuman narod, pošto bi građani većine EU zemalja zapalili pola države da im je urađeno ono što Schmidt radi ovdje - naveo je Zuhrić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.