open-navfaktor-logo
search
Politiziranje koronavirusa
"Dajte, ljudi, uozbiljite se": Konaković sa "završenim" kursom za epidemiologa i neinformirani Marjanović
Uprkos činjenici da je borba protiv pandemije koronavirusa jedan od najvećih izazova za svijet, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu, te da su zdravlje i životi građana prioritet broj jedan, pojedini politički akteri u našoj zemlji nikako da odole politikanstvu i neselektivnom kritiziranju političke konkurencije.
07.04.2020. u 14:35
get url
text

Nakon što je Federacija BiH nabavila 150.000 testova na koronavirus, koji će ravnomjerno biti raspoređeni na cijeli prostor ovog entiteta, donedavni član Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Damir Marjanović se zapitao "da li federalni premijer Fadil Novalić zna šta je nabavio".

- Koliko je meni poznato, najmanje šest, ako ne i sedam kantona nemaju laboratorije na svojoj teritoriji u kojima bi mogli obaviti genetička testiranja. Volio bih da griješim. Stoga mi nije jasno zašto planirate testove distribuirati po kantonalnim zavodima za javno zdravstvo? Dajte, ljudi, uozbiljite se više – napisao je Marjanović na društvenim mrežama.

U konkretnom slučaju je, očigledno, potreba za politikanstvom bila snažnija od razuma, s obzirom na to da je na istoj konferenciji za medije na kojoj je objavljena informacija o dostavci testova pojašnjeno da testovi neće biti podijeljeni kantonima koji ne posjeduju adekvatne laboratorije, već kliničkim centrima koji imaju mogućnost provoditi testiranje i koji će to raditi i za kantone bez laboratorija.

Potvrdio je to još jednom u razgovoru za Faktor Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

- Testovi se raspoređuju na tri laboratorije, a svaka od njih pokriva određeni broj kantona. Kantonima se daju mediji za uzimanje uzoraka, a kliničkim centrima idu testovi. Broj testova po kliničkim centrima ovisi o broju kantona i stanovnika koje pokrivaju. Na kantone idu samo brisevi, odnosno mediji za transport – pojasnio ne Čerkez.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koji "pokriva" najveći broj kantona i stanovnika, dobio je 90.000 testova, a Univerzitetski klinički centar Tuzla i Sveučilišna kliničkabolnica Mostar po 30.000 testova.

Našu zemlju je zahvatila pandemija koronavirusa, ali smo zato dobili još jednog epidemiologa. Šef Naroda i pravde Elmedin Konaković je tako preko noći postao ekspert i za ovu oblast.

Epidemiolog Konaković je bolje od Marjanovića shvatio kome će biti dostavljeni testovi, ali je njemu zasmetalo što su oni raspoređeni samo na tri klinička centra.

- Opet Zenice, Bihaća i još nekih nema – napisao je Konaković, koji se teško nosi sa izostankom reflektora i činjenicom da je ograničen isključivo na istupe po društvenim mrežama.

Na brzom kursu epidemiologije kojeg je savladao, baš kao što je svojevremeno na isti način savladao i Fakultet za sport i tjelesni odgoj, Konaković je propustio naučiti da testove ne može vršiti svaka bolnica u državi, makar ona bila i na prostoru na kojem on osniva stranačka povjereništva i nastoji zadobiti povjerenje građana.

S obzirom na činjenicu da je Konaković već davno postao stručnjak za primarnu zdravstvenu zaštitu, nećemo i ne možemo osporiti njegovu kritiku na pojašnjenje Doma zdravlja KS, u kojem su izostanak svoje odgovornosti za posljednje smrtne slučajeve pravdali "urađenim svim potrebnim algoritmima".

Evidentno je da se Dom zdravlja KS loše snalazi sa pandemijom, te da su kritike javnosti itekako opravdane, ali propušta šef Naroda i pravde spomenuti da je direktora te ustanove, koji je uspostavio "algoritme", imenovala upravo koalicija kojoj on pripada. Naime, direktor Doma zdravlja KS Mehmed Kulić je član Nezavisne bosanskohercegovačke liste, stranke koja je bila i sada je koalicioni partner Naroda i pravde, što Konakovića ne sprečava da direktorovu nesposobnost fakturira političkoj konkurenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.