open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Dan šehida Drežnice: "Mi smo danas ovdje da nastavimo borbu znanjem i ljubavlju"
Mi smo vojsku morali na silu napraviti, jer je nama rat došao kući. Vidjeli smo da nam se sprema uništenje, i sami smo se organizovali. Mi danas s ponosom obilježavamo današnji datum - kazao je Mušić
30.07.2019. u 16:51
get url
text

Poklanjanjem hatma dove pred duše šehida Drežnice, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježen je Dan šehida Drežnice. Bila je to prilika da se još jednom prisjeti na sve žrtve drežničkog kraja.

Dan šehida Drežnice je tradicionalno obilježen vjersko-kulturnim i umjetničkim sadržajnim programom, u Memorijalnom centru koji je svjedok vremena, da opominje da se nikad ne zaboravi na šehide koji su prolili svoju krv po hercegovačkom kršu i bosanskim ledinama. Memorijalni centar je izgrađen u čast 66 šehida, koji su dali svoje živote za domovinu. S ovog mjesta odaslane su poruke da se ovaj dan ne smije zaboraviti, jer "dok je onih koji pamte i ne opraštaju, imamo budućnost, ali ako zaboravimo i oprostimo, sami ćemo sebe uništiti".

Pred preko 600 prisutnih na skupu obratio se i nekadašnji komandant Samostalnog bataljona Drežnica Zijat Mušić s porukama o važnosti ovog dana koji ne smijemo zaboraviti.

- Oni, šehidi, su razlog da mi danas budemo ovdje, da se podsjetimo i ne zaboravimo šta se desilo. Također ne smijemo zaboraviti ni pripadnike MUP-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine, oni su bili naša okosnica. Mi smo vojsku morali na silu napraviti, jer je nama rat došao kući. Vidjeli smo da nam se sprema uništenje, i sami smo se organizovali. Mi danas s ponosom obilježavamo današnji datum - kazao je Mušić.

Pomoćnik ministra za pitanja boraca HNK-a Halil Ćućurović u svom obraćanju kazao je kako "možda nismo ni svjesni koji smo uspjeh postigli kada nismo dozvolili neprijatelju da svojom čizmom zakorači niti na jedan pedalj naše teritorije".

- Nijedna naša kuća nije zapaljena, niti majka i sestra nije silovana, niko nije odveden u logor. Kompletnu teritoriju mjesne zajednice Drežnica smo sačuvali - poručio je Ćućurović.

Izaslanik mostarskoga muftije Kenan ef. Ovčina naglasio je kako su šehidi dali najvrjednije što su imali, time se ugradili u temelje ove države, a u isto vrijeme nas koji smo ostali poslije njih obavezali velikim emanetom.

- Emanet i odgovornost koju smo preuzeli nakon šehidske žrtve jeste da živimo vrijednosti časne vjere, prenosimo te vrijednosti na mlađe naraštaje, uz to gradeći bolje i prosperitetnije društvo čuvajući međusobnu slogu i zajedništvo - naglasio je ef. Ovčina.

{$galerijaFotografija}

Učesnice programa su izvele recitale i autobiografske eseje koji su vidno i duboko potresli sve prisutne, a posebno članove porodica šehida.

- Mi smo danas ovdje da nastavimo borbu. Ne oružjem, nego znanjem i ljubavlju.

- Naša vjera, bila je naš spas. Bog nam je pokazao put ka svjetlu, nikad sjajnijem, iza tame i dima.

- Padale su kiše granata i metaka posvuda, a u srca naših sokolova spuštala se Božja milost.

- Svoje živote nisu dali uzalud, dali su ih kako bismo uzdignute glave koračali, kako bi neprijatelj vidio da nas nikad neće uspjeti poraziti.

- Borite se za svoju zemlju, učite, radite, volite, vjerujte. Ostajte ovdje!

Ovo su samo neke od poruke koje su učesnici programa uputili. Prisutne su ostavili bez riječi, a neke doveli i do suza.

67310470_729299807499119_8915809518982529024_n.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.