open-navfaktor-logo
search
"DM Tetris"
Detalji akcije: Cezar iz zatvora u Italiji vodio poslove s drogom, "palo" oko 50 kila narkotika, oružje, eksploziv... 37 uhapšenih
Pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u okviru EUROPOL-ovog projekta "Balkanski kartel", a po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Federalne uprave policije u FMUP-u, uz asistenciju MUP-a RS-a su u okviru operativne akcije kodnog naziva "DM Tetris" pretresli sedam osumnjičenih i 13 lokacija na teritoriji Bosne i Hercegovine.
25.05.2023. u 16:45
get url
text

Akcija je izvedena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Iste radnje su poduzete i prema drugim osumnjičenima na području Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Njemačke, Holandije, Belgije, kao i drugih država članica Evropske Unije, saopćeno je iz Federalnog ministarsva unutrašnjih poslova.

Podsjetimo, kako je ranije nezvanično potvrđeno, na meti ove akcije je organizovana kriminalna grupa kojom je, kako se sumnja, rukovodio Dino Muzaferović, zvani Cezar, iz Velike Kladuše, odranije poznat organima gonjenja u BiH, ali i zemljama EU-a.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić zahvalili su se policijskim službenicima koji su učestvovali u uspješno provedenoj akciji.

- Federalna uprava policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova je dokazala da posjeduje kapacitete koji mogu odgovoriti najsloženijim međunarodnim operacijama - naveli su u zajedničkom saopćenju.

Kako je saopćio EUROPOL, ova međunarodna operacija dovela je do hapšenja 37 članova vrlo nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana.

{$galerijaFotografija}

- Predvođena državljaninom Bosne i Hercegovine, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope. 24. maja, istovremeno je izvršen niz racija širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke protiv pripadnika ove bande. Ove akcije koordinirane su sa komandnog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu - naveli su iz EUROPOL-a.

Dodali su da je tokom istrage uhapšeno ukupno 37 osumnjičenih, uključujući i vođu bande – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra visokovrijednom metom i koji trenutno služi četiri godine zatvora u Italiji.

- Od ovih 37 osumnjičenih, njih 15 je uhapšeno kao rezultat akcije ove sedmice. Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ovaj pojedinac nastavio da orkestrira kriminalne aktivnosti svoje bande iz svoje zatvorske ćelije. Odatle se vjeruje da je redovno davao naređenja i uputstva svojim podređenima o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem. Pretresene prostorije tokom akcije uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Holandiji koja je korištena za skladištenje kokaina, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u kojima su držani droga, vatreno oružje i eksploziv - naveo je EUROPOL.

Rezultati kriminalističke istrage:
- 37 hapšenja
- 148. 000 eura u gotovini
- 18 komada vatrenog oružja, uključujući 2 dva mitraljeza i 2.512 komada municije
- 500 grama TNT-a sa daljinskim detonatorima
- Više od 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša
- Uniforme agencija za provođenje zakona
- Lažni dokumenti

Organi koji učestvuju

- Austrija: Kriminalistička obavještajna služba Austrija (Bundeskriminalamt)
- Belgija: Savezna sudska policija Antwerpen
- Bosna i Hercegovina: Federalna policija - Odjel za borbu protiv zloupotrebe droga Sarajevo
- Hrvatska: Opća uprava policije (Odjel za borbu protiv droga) i Policijska uprava Zagrebačke županije i Državno odvjetništvo - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala
- Njemačka: ZKA - Carinski istražni ured Minhen
- Holandija: Policija Roterdama
- Slovenija: Uprava kriminalističke policije (Odjel za nedozvoljene droge u okviru Odjeljenja za organizirani kriminal) i Uprava policije Ljubljana
- Sjedinjene Američke Države: US DEA Ured Zagreb
- EUROPOL: Jedinica za droge

Operativna radna grupa "Balkanski kartel"

Ova međunarodna potraga prati složenu istragu koju vodi hrvatska glavna Uprava policije u okviru Operativne radne skupine "Balkanski kartel".

- Razvoj obavještajnih podataka koji je sproveo Europol nakon nedavnog razbijanja tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Encrochat, Sky ECC i ANOM – otkrila je prevalenciju balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi odgovorio na ovu prijetnju, EUROPOL je osnovao Operativnu radnu grupu "Balkanski kartel", koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta kako bi efikasno ciljali prijetnju koja dolazi iz ovog regiona. Pored rušenja ove mreže, rad koji je obavljen u okviru ove Operativne grupe nedavno je doveo do rasformiranja najveće organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana u Srbiji.

Dalji rezultati se mogu očekivati kako se rad Operativne radne grupe bude nastavio - naveli su iz EUROPOL-a.

Način funkcioniranja grupe

Kako je saopćio hrvatski MUP, sumnja se da je ovaj 37-godišnjak najkasnije početkom 2022., pa do kraja maja ove godine organizirao zločinačko udruženje te je u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabavke, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina, konoplje i smole konoplje te kontinuirane neovlaštene nabavke, posjedovanja i prodaje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih tvar.

Također se sumnja da je organizirao i financsirao nabavku kokaina i smjese za povećanje mase droge na području Holandije i Belgije, nabavku konoplje i smole konoplje na području Crne Gore te nabavku heroina na području Turske.
Sumnja se da je organizirao prijevoz droge na područje Slovenije, Hrvatske i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju drugim preprodavačima s područja Njemačke, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Također je organizirao i financirao nabavu i skladištenje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari na području BiH, prijevoz vatrenog oružja na područje Hrvatske i njegovu neovlaštenu prodaju.

Nadalje se sumnja da je finansirao kupovinu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. štekova u autima u kojima se krijumčarila droga, vatreno oružje te da je prevozio novac za kupnju droge, financirao nabavu tzv. "kriptovanih" mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi zločinačkog udruženja.

Raspolagali drogom vrijednom najmanje 3.456.000 eura 

Uz drogu i oružje, finansirao je i najam stanova i garaža u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se droga i oružje skrivalo, finansirao sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačkog udruženja te donosio sve ključne odluke o načinu krijumčarenja, ustroju i funkcioniranju samog zločinačkog udruženja.

Osumnjičeni 37-godišnjak je prije hapšenja u Njemačkoj i za vrijeme dok se nalazio u zatvoru u Njemačkoj i Italiji, angažirao dio osumnjičenih kao osobe od povjerenja zadužene za daljnje prenošenje informacija i davanje uputa o djelovanju zločinačkog udruženja. Svaki od članova zločinačkog udruženja imao je određene zadaće.

- Na opisani način kroz nabavku, skladištenje i prodaju, zločinačko udruženje raspolagalo je s najmanje 23 kg kokaina, najmanje 86 kg heroina, najmanje 120 kg konoplje i najmanje 100 kg smole konoplje - ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000,00 eura te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6.000 pištoljskih metaka i 20 kg eksploziva - saopćio je MUP RH.

DM Tetris, akcija EUROPOL i FUP, 25.05.2023.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.