open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice SKS
Dević: Nećemo dozvoliti da se smjena vlasti zavlači, oni žele vrijeme da zaposle još svojih ljudi
Nećemo dozvoliti aktuelnom predsjedavajućem Konakoviću da se igra sa 18 zastupnika, poručio je Dević, a ono što je sigurno je da nećemo dozvoliti kršenje pravilnika i zaštitit ćemo ovu instituciju, stav je Neire Dizdarević
26.12.2019. u 12:55
get url
text
Skupština KS
Skupština KS

Nakon što je jutros prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo neizglasavanjem dnevnog reda, prije kojeg je predsjedavajući Elmedin Konaković odbio na dnevni red staviti tačku koja se tiče smjene Vlade KS, uslijedile su izjave zastupnika u kojima su jedni tvrdili da je došlo do kršenja poslovnika, a drugi da je sve po zakonu.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je nakon glasanja prekinuo sjednicu i najavio održavanje sjednice Kolegija na kojoj će biti odlučeno kada će redovna 17. sjednica Skupštine KS biti održana.

Mahir Dević, predsjedavajući Kluba SDA, poručio je da je ovo kršenje poslovnika.

- Mi nećemo dozvoliti da se aktuelni predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković igra s novom parlamentarnom većinom na način da je Kolegij važniji od Skupštine KS. Ovo što Konaković radi klasično je kršenje poslovnika i mi nećemo učestvovati u tome. Neće da prihvati činjenicu da ima nova većina, a u međuvremenu nastoje da zaposle što više svojih ljudi i zato proceduru o smjeni zavlače u beskonačnost. Nema potreba za brigom, finansiranje će biti omogućeno. Sutra imamo sjednicu Kluba Bošnjaka. Nećemo dozvoliti aktuelnom predsjedavajućem da se igra sa 18 zastupnika. Da su uvrstili dopunu dnevnog reda, mi bismo glasali za budžet. Mi na ovoj sjednici nismo htjeli smijeniti Vladu već zakazati termin kada će se glasati o tome – kazao je Dević.

Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić odgovorio je na novinarsko pitanje povodom incidenta Damira Nikšića kada je na sjednici Skupštine kantona uzviknuo: "Izdajnici".

- Pozivam sve kolege da budu dostojanstveni i da bude sve demokratski. Niti jednog trenutka nismo mislili uskratiti podršku budžetu jer uvijek postoji mogućnost rebalansa. Zašto bismo mi usporavali procese u KS. U prve dvije tačke smo mi iz SBB-a glasali. Nama je raditi bez obzira na to šta se desilo i nema potreba za bespotrebnim tenzijama jer građani to ne zaslužuju - rekao je Marić.

Neira Dizdarević iz Naše stranke poručila je da je ovo još jedna demonstracija sile.

- Ovo smo isto preživljavali prošle godine kada je premijer Zolj odlagao budžet više puta. Ono što je sigurno je da nećemo dozvoliti kršenje pravilnika i zaštitit ćemo ovu instituciju. Imali smo priliku vidjeti u kojoj dubiozi su javna preduzeća i koji je kriminal tu bio. Zbog toga su izdvojena značajna sredstva za njihove subvencije. Vrlo je neizvjesno da li postoji nova većina, na osnovu onoga danas sumnjam, ali vrijeme će pokazati - izjavila je Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.