open-navfaktor-logo
search
Smjena Vlade
Dević: Pametnjakoviću Konakoviću je i Ustavni sud rekao da on ne zna Poslovnik
Najavljena opstrukcija smjene vlasti, ocjenjuje šef Kluba zastupnika SDA, najbolje govori o Konakovićevom karakteru
17.12.2019. u 16:00
get url
text
Mahir Dević i Elmedin Konaković

Nakon što su dostavljeni potpisi 18 zastupnika, od njih 19 koliko podržava smjenu aktuelne Vlade Kantona Sarajevo (KS), oglasio se predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. Procedura smjene, tvrdi Konaković, će potrajati mnogo duže nego što to nova skupštinska većina očekuje.

Svoju procjenu Konaković zasniva na, kako je kazao, boljem poznavanjem procedura u odnosu na šefa Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mahira Devića.

- O nekoj tački koja se treba naći na Skupštini KS izjašnjava se isključivo Kolegij. U Kolegiju SDA teško da do kraja mandata može imati većinu. Pred nama je teška borba. SDA vrlo demokratično vodi taj proces, mi ćemo biti demokratični, tu neće biti zaustavljanja političke volje, ali sve po Poslovniku. Dopuna, prelamanja dnevnog reda i slično neće biti. Za smjenu bilo koje vlade treba hrabrost, bit će utakmica još – kazao je Konaković.

S druge strane, Dević odgovara da je Konaković taj koji ne poznaje Poslovnik, što je, dodaje, potvrdio i Ustavni sud FBiH.

- Ustavni sud je rekao da on ne zna Poslovnik. Gospodin Konaković je prije dan govorio da nema ruku za smjenu ove Vlade. Jučer i prekjučer je pričao da ima četiri ili pet zastupnika koji se kolebaju. Taj će proces ići puno brže nego što kolega Konaković misli. Znamo mi jako dobro procedure kako ćemo to uraditi – izjavio je Dević za Faktor.

Dević dodaje da Konaković može pokušati razvlačiti proces i da se, kako je kazao, pravi pametnjaković u cijelom procesu.

- Međutim, ja cijenim da bi njemu bilo bolje da sam odstupi, a ne da radi ovo što radi – poručio je Dević.

Najavljena opstrukcija smjene vlasti, ocjenjuje šef Kluba zastupnika SDA, najbolje govori o Konakovićevom karakteru.

- On da poštuje principe, nakon što je danas dobio zahtjev u pismenoj formi i 18 potpisa, on bi sam ostavku dao. Njemu se u Klubu Bošnjaka potpisalo 17 zastupnika koji traže njegovu smjenu. U najmanju ruku je trebao večeras da da ostavku na tu poziciju, Ali, evo, to je on – izjavio je Dević.

Nova skupštinska većina će, najavljuje naš sagovornik, ispoštovati procedure u skladu sa Poslovnikom i zakonima.

- Vidjeli ste da je Klub SDA u ovih godinu dana svaki put bio upravu kada je spominjao procedure, za razliku od Konakovića i njegovih interpretacija koje je oborio Ustavni sud, donio presudu da je on kršio Poslovnik, i kod autentičnog tumačenja zakona, i kod Zakona o prijavi podataka o imovinu. Ustavni sud je potvrdio da on ne zna Poslovnik – kazao je Dević.

Šef Kluba zastupnika SDA nije želio govoriti o tačnom datumu imenovanja nove Vlade KS, ali je najavio da će taj proces u svakom slučaju biti okončan najkasnije u januaru mjesecu.

- Uz sve opstrukcije koje bi on koristio, to je taj vremenski okvir. Mi ćemo se truditi, pogotovo nakon ovakvih njegovih izjava, da te procedure maksimalno skratimo – zaključio je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.