open-navfaktor-logo
search
Ne može preko noći
Direktor GRAS-a o pritužbama turista: Novi kontrolori govore barem jedan strani jezik, radimo na tom problemu
Građani Kantona Sarajevo imaju mnogo pritužbi na funkcionisanje javnog prijevoza u glavnom gradu BiH, a posebna priča su turisti koji su naprosto zbunjeni kada dođu u Sarajevo.
30.07.2022. u 11:53
get url
text

Zbunjuje ih sistem prodaje i poništavanja karata, tako da se osjećaju prevarenim kada im naplate penale zbog neponištene karte. Nije im jasno zašto trebaju poništiti kartu koju su kupili kod vozača.

VEZANI TEKST - Vodič o mukama turista u Sarajevu: Nedostaje kartično plaćanje, problem je i gradski saobraćaj, džeparenje...

Senad Mujagić, direktor GRAS-a, svjestan je ovih problema i pokušava da ih postepeno riješi.

- Proteklih godina bio je izražen ovaj problem odnosa prema turistima, ali smo u zadnje vrijeme to pokušali popraviti. Radili smo na tome sa kompletnim osobljem GRAS-a, a posebno sa kontrolorima i vozačima. Imamo sada dosta kontrolora koji su primljeni i koji govore barem jedan od stranih jezika. Ista je situacija sa mlađim vozačima koji su postali dio našeg kolektiva. Naravno da još treba raditi na tome, ali ništa ne može preko noći – kaže Mujagić za Faktor.

Kako ističe, GRAS ima u ponudi veliki broj karata, kojima pokušava olakšati korisnicima javnog prijevoza.

- Imamo 52 različite vrste karata. Dnevna karta postoji 20 godina i ona košta 5,30 KM. Tu su i desetodnevne karte. Imamo i jedan zajednički projekat sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Za nekoliko dana bit će dostupna posebna karta uz koju će turisti moći koristiti gradski prijevoz i posjetiti neku od znamenitosti grada Sarajeva – kaže Mujagić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.