Nova Kasaba

Djeca iz Konjević-Polja krenula na instruktivnu nastavu

Objavljeno: 03.09.2018. u 14:12

Nastavu pohađaju učenici OŠ "Petar Kočić" iz Kravice, koja nije ispoštovala odluku Općinskog suda u Srebrenici za nacionalnu grupu predmeta i za Bosanski jezik

Prethodnu školsku godinu završilo je 120 učenika

Stotinjak učenika iz Konjević-Polja krenulo je i ove školske godine (peta zaredom) na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, koja se odvija u objektu Rijaseta islamske zajednice. Znanje tim učenicima prenose nastavnici iz Kantona Sarajeva.  

- Nastavu pohađaju učenici iz Konjević-Polja iz Osnovne škole 'Petar Kočić' iz Kravice, koja nije ispoštovala odluku Općinskog suda u Srebrenici za nacionalnu grupu predmeta i za Bosanski jezik - kazala je za Fenu Nihada Čolić iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

Dodaje da instruktivnu nastavu u Edukativnom centru Nova Kasaba pohađa oko 140 učenika, a dobivaju zahtjeve za upis još učenika.

- Nažalost, zbog ograničenog prostora mi to ne možemo. Tu je 17 profesora iz Kantona Sarajevo i 140 učenika od prvog do devetog razreda. Instruktivna nastava se realizira po federalnom nastavnom programu, a svi učenici su upisani u OŠ 'Malta' Sarajevo - istaknula je. Dodaje da je 120 učenika završilo prethodnu školsku godinu.

Osnovni sud u Srebrenici donio je u novembru 2017. godine odluku u korist roditelja i djece iz Konjević-Polja. Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev te time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj maternji jezik nazovu bosanski jezik, da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije