Dani meda u FBiH

Dodijeljena priznanja najuspješnijim pčelarima

Objavljeno: 06.12.2018. u 14:57

U okviru manifestacije Dani meda u Federaciji BiH 2018. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i  Federalni agromediteranski zavod Mostar danas su u Sarajevu dodijelili nagrade za najbolje medove u Federaciji BiH

Vlada FBiH spremna podržati pčelare da postanemo brendirani proizvođač meda

Promotivno-ocjenjivačka izložba i dodjela nagrada održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu uz pokroviteljstvo premijera Federacije BiH i uz podršku USAID/Sweden Farma II projekta, a događaj je okupio više od stotinu pčelara iz svih dijelova FBiH.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću na svečanosti je uručena zahvalnica za poseban doprinos u organizaciji Dana meda 2018.  On je u obraćanju istakao velike  šanse koje naša zemlja ima kada je riječ o proizvodnji meda, te značaj brendiranja u ovoj oblasti.

- Sa garantovanim kvalitetom iza kojeg stoje odgovarajuće institucije i brendom može se napraviti iskorak u plasmanu ovih proizvoda na tržištu. Vlada FBiH je spremna podržati sve napore koji vode ka tome da BiH postane brendirani proizvođač meda – istakao je Novalić.   

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo Omer Kurtović, među ostalim,  kazao je da se razvoj poljoprivrede ne može postići bez uvođenja novih tehnologija, a samim tim i bez razvoja pčelarstava, s obzirom na to da visokointenzivna proizvodnja podrazumjeva visoke prinose, koje nije moguće ostvariti bez kvalitetenih oprašivača, a to su pčele.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković izdvojio je značaj usvajanja evropskih standarda u ovoj oblasti, dodajući da se u tom smjeru i organizuju manifestacije kao što su Dani meda.

- Općekorisna funcija šuma je proizvodnja kisika, dok je općekorisna funkcija pčela zapravo održavanje života na zemlji – istakao je Ivanković.

Dva zavoda, kako je rečeno, nastavljaju saradnju u razvoju ovog sektora. Ove godine analize su urađene na 131 uzorku meda pristiglom iz cijele Federacije BiH i pokazale su odličan kvalitet meda. Osim analize medova koje su poslali pčelari, urađene su i analize nekoliko uzoraka meda kupljenog pored puta, koje su potvrdile da se radi o medu sumnjivog kvaliteta.

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija (livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem, medljika i ostali medovi), a na osnovu polenske, fizičko-hemijske i senzorske analize, koje su uradile ove dvije bh. institucije.

U kategoriji "livadski med" prvo mjesto pripalo je Kemalu Fejziću iz Udruženja pčelara BPK Behar Goražde, za "med bagrem" prvu nagradu dobio je Semir Gagula, Pčelarsko društvo "Roj" iz Konjica, a u kategoriji "med vrijesak" prva nagrada pripala je Pčelarstvu "Mario Med" Ljubuški. 

Zlatnu plaketu osvojio je Jozo Brać iz Udruge pčelara "Kadulja" iz Neuma u kategoriji "medljika meda", a srebrnu plaketu Ilija Lasić iz Pčelarske udruge "Vrisak" Široki Brijeg. 

U kategoriji "med kesten" prvo mjesto je pripalo Hajrudinu Begiću iz Saveza pčelara USK Cazin, za "med kadulja" zlatna plaketa je pripala Zdravku Konjevodu iz Udruge pčelara "Kadulja" Neum, dok su u kategoriji "ostali med" na prvom mjestu Anton i Tomislav Boras iz Udruge pčelara "Kadulja" Vitina. 

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije