open-navfaktor-logo
search
Različita mišljenja
Dodik kontra sestrića Zeljkovića, uspio je "promašiti cijeli fudbal"
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Istočnom Sarajevu odgovorao je na brojna novinarska pitanja, a neka su se ticala i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.
29.01.2021. u 17:43
get url
text

Od 16. marta ove godine poziciju predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercgovine preuzet će Vico Zeljković, inače sestrić Milorada Dodika.

Zeljković na nedavnoj press konferenciji nakon sjednice Izvršnog odbora FSBiH, na kojoj je za novog selektor BiH imenovan Ivaylo Petev, nije negirao mogućnosti da tokom njegovog predsjedničkog mandata (četiri godine) Zmajevi zaigraju u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Petev dobio 12 glasova, ugovor na četiri godine, Zeljković uvjeren u najbolji potez za fudbal u BiH

- Ako se stvore svi uvjeti koji su za to potrebni, zašto da ne - odgovorio je budući predsjednik FSBiH.

Ipak, Dodikova razmišljanja i stavovi koje je iznio danas, potpuno su drugačiji u odnosu na Zeljkovićeve. Aktuelni presjedavaući Predstavništva BiH nije ostavio ni trunku prostora za utakmicu fudbalske reprezentacij BiH u Banjoj Luci.

- Neću podržati tu inicijativu, neka fudbalska reprezentacija igra gdje igra, nema potrebe da igra u Banjoj Luci - poručio je Dodik, premda nije jasno zašto bi se Dodika uopće pitalo i ticalo gdje će reprezentacija igrati.

- Personalno, ko god da je predsjednik Fudbalskog saveza BiH on obavlja ta svoja tehnička pitanja. Mislim da nema potrebe i da bi to bio događaj visokog rizika i nama to naravno ne treba - kazao je Dodik, te naglasio da nije navijač Bosne i Hercegovine, niti ijednog reprezentativnog nivoa, ali je naglasio:

- Kao čovjek u sportu nisam imun na dobre poteze i dobar uspjeh, i da ih čestitam.

Međutim, Dodik u jednom ipak jeste u pravu. Vrlo je moguće da to bi bio "događaj visokog rizika", ali su on i njegova politika ti koji su ponajviše odgovorni za stvaranje negativne atmosfera i animoziteta spram svega što nosi predznak države BiH, pa i reprezentacije. 

Govoreći na današnjoj press konferenciji, Dodik je sportskim žargonom rečeno "promašio cijeli fudbal".

- Često se sjetim one sramne utakmice koju je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala u Portugalu, kada je sudija produžavajući rok doveo do postizanja određenih golova Portugala i time eliminaciju Bosne i Hercegovine. Ono je bilo sramno, ali to je taj moj osjećaj - objasnio je Dodik, iako je vjerovatno želio spomenuti susret između Španije i BiH kada su Španci izjednačili u sedmoj minuti sudijske nadoknade, no bilo je to pet godina prije prvog od dva baraža s Portugalcima.

Ali recimo i to da ne treba uvijek cjepidlačiti i da je pozitivno to što je Dodika bar nekad "zaboli" nepravda nanesana BiH, pa makar i ona fudbalskoj reprezentaciji naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.