Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da će sutra u Mostaru razgovarati s rukovodstvom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) o mogućnostima formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te naglasio da problem u formiranju vlasti na nivou BiH nije HDZ.

Ponavlja da ne prihvata Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO.

-RS neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o ANP-u. Nismo glupi da kažemo, nazovite vi to kako hoćete, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo - ustvrdio je on novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da je, kako kaže, potpuno nerealno to što "političko Sarajevo" traži od SNSD-a da taj tehnički dokument bude iznesen pred Vijeće ministara BiH, koje u svom sastavu danas nema nijednog člana SNSD-a.

-Kada bi oni to usvojili, kako je jučer rekao i lider SDS-a Mirko Šarović, to znači da bi se otvorila vrata za rekonstrukciju vlasti, odnosno novu strukturu vlasti. Mi u Vijeću ministara nemamo nikoga i onda oni polako pokušavaju da prenesu odgovornost na nas i kažu - vi ćete donijeti odluku koja će glasiti tako i tako kada sutra sjednete tamo. E nećemo, pa da vidimo kako će to izgledati s njima - dodao je Dodik.

Tvrdi da će biti provedeni zaključci usvojeni 12. novembra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, na kojoj se raspravljalo o "Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj RS-a".

I pored upozorenja međunarodnih predstavnika u BiH da su zaključci nepruhvatljivi, najavljuje da će biti formiran tim ljudi i akcioni plan za njihovo provođenje.

Stranci su, tvrdi, degradirali vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sada žele to da urade i od RS-a.

-Nastavit ćemo da radimo ono što je u interesu ovog naroda - usvrdio je Dodik, koji je u centru Banje Luke prisustvovao otkrivanju biste Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika RS-a i jednog od osnivača SDS-a.