open-navfaktor-logo
search
Stranke ljevice
Dogovori u Tuzli: Hoće li SD, DF i GS zajedno na Lokalne izbore?
U Tuzli je danas održana sjednica Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD), na kojoj je razgovarno o modalitetima nastupa na predstojećim Lokalnim izborima.
28.01.2020. u 15:20
get url
text
Sjednica Predsjedništva Pokreta SPD u Tuzli
Sjednica Predsjedništva Pokreta SPD u Tuzli

Sastanku su uz čelnike SPD-a prisustvovali predstavnici Socijaldemokrata (SD) BiH, Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS).

Nakon rasprave donesen je zaključak da se za Tuzlanski kanton formira radna grupa u kojoj će učešće uzeti predsjednik SD-a Enver Bijedić, predsjenik KO DF-a TK Zlatan Begić, predsjednik GS-a Nihad Čolpa te kantonalni zastupnici SD-a i DF-a Husein Tokić i Mahir Mešalić. Radna grupa ima zadatak da definira model djelovanja na narednim izborima, saznaje Faktor nakon sastanka. Nakon što bude usaglašan model za TK uslijedit će dogovori i za ostale dijelove BiH.

- Putem SPD-a mi koordiniramo zajednički nastup na izborima ove tri stranke. Mi smo već poslali zahtjev strankama da se izjasne o modalitetaima izlaska na lokalne izbore, a naša je želja da nastupimo zajednički - kaže Ivo Komšić, predsjednavajući Pokreta SPD.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a rekao je danas da DF već duže vrijeme zagovara ukrupnjavanje lijeve političke scene.

- Pokret SPD može biti platforma gdje će stranke lijeve i građanske provinijencije naći zajednički interes za nastup na izborima 2020. godine. Mi želimo zajedničke kandidate za načelnike, zajedničke liste i zajedničku platformu za lokalne izbore, što je međufaza za veliki strateški politički cilj, a to je ujedinjenje ovih političkih partija - rekao je danas Đonlagić.

Predsjednik SD-a Enver Bijedić istakao je da je cilj njegove partije da bude dio velike ljevice, jer je to jedini način balansa između tri etnički suprotstvaljene strane.

- Mi u TK imam najviše članova i tu imamo najviše aspiracije, prije svega mjesta gradonačelnika Tuzle, Gradačca te da zadržimo našu poziciju gradonačelnika Lukavca. Modaliteti zajedničkog nastupa su prva faza ka velikom kongresu ujedinjenja - rekao je Bijedić.

Predsjednik GS-a Nihad Čolpa kaže da su Loklani izbori prvi ispit za ujedinjenje ljevice koje je glavni cilj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.