open-navfaktor-logo
search
HDZ i SNSD složni
Dom naroda BiH: Na sjednicu došli samo Bošnjaci i Miletić iz Kluba Hrvata
Poslovnik me obavezuje da sazovem sjednicu kada je određeni broj delegata to od mene traži, rekao je Izetbegović
24.06.2019. u 17:24
get url
text

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kako se moglo i očekivati, nije održana jer nema kvoruma za rad. 

-Današnjoj sjednici prisustvuje pet delegata iz bošnjačkog, jedan iz hrvatskog, i niko iz srpskog naroda. Očigledno nemamo kvorum kojeg čini devet delegata i mislim da ga nećemo ni nakon pauze imati. Od Špirića i Čovića sam danas dobio akte u kojima Špirić tvrdi da je ova sjednica sazvana protivno Poslovniku. Čović smatra slično. Smatra da je ovo jednostran potez sa moje strane. Mene Poslovnik obavezuje da sazovem sjednicu kada određeni broj delegata to od mene traži. Da nisam sazvao, mislim da bi to bilo protivno Poslovniku - rekao je na početku sjednice predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Na današnju sjednicu došli su svi delegati iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata. Delegati Kluba Hrvata iz HDZ-a se nisu pojavili, kao niti bilo ko iz Kluba Srba, a u kojem su delegati koji dolaze iz SNSD-a i SDS-a. 

Nakon pauze koja je data u skladu sa Poslovnikom o radu Doma, predsjedavajući Doma Izetbegović je konstatirao da nema kvoruma i da se "sjednica našalost ne može održati".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić jutros je izjavio da delegati ovog doma iz SNSD-a neće prisustvovati hitnoj sjednici jer je ona sazvana mimo procedura koje su predviđene Poslovnikom.

-Na sastanku delegata iz SNSD-a zaključili smo da nećemo davati legitimitet sjednicama koje su sazvane kršenjem Poslovnika - rekao je Špirić.

Na dnevnom redu ove sjednice trebalo se naći imenovanje članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Delegati su trebali razmatrati i izbor članova stalnih komisija Doma naroda: Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Kako je sve to danas izgledalo u sali Doma naroda možete vidjeti na snimku od trinaeste minute.

Sjednica Doma naroda 24.06.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.